Hlavní obsah

Aero dodá armádě dvoumístné L-159

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Ministerstvo obrany koupí od státní zbrojovky Aero Vodochody čtyři dvoumístná cvičná letadla L-159 Alca. Armáda bude dvoumístné stroje používat k výcviku pilotů a jejich prostřednictvím chce také zvýšit šance na prodej nepotřebných jednomístných letounů do zahraničí.

Článek

Cenu zakázky ministerstvo obrany i Aero Vodochody tají. Podle náměstka ministra obrany Jaroslava Kopřivy bude zveřejněna až po podepsání dohody.

Vojsko nechá čtyři dvousedadlové stroje vyrobit tak, že technici z osmi jednomístných L-159A odmontují přední část trupu a přidají jedno křeslo. Armáda použije stroje ze svých skladů. Ze 72 letadel, která kdysi v Aeru nakoupila, jich totiž k výcviku používá jen 24. Dosud se piloti na řízení L-159 připravovali ve starších L-39 Albatros nebo na jednom dvoumístném L-159B, které vlastní Aero. Ukázalo se však, že to nestačí.

Smlouva o dodání dvousedadlových strojů je součástí širší dohody z letošního února týkající se letounů L-159. Do ní patří dodávky náhradních dílů pro 24 letadel a kontrakt na uložení nadbytečných 47 strojů spolu se zajištěním souvisejících prací. Souhrnná hodnota obou kontraktů se pohybuje v řádu stamiliónů korun.

Vláda přerušila privatizaci Aera v polovině března, a to minimálně do 19. července. Během prodeje totiž padla námitka ohledně možného využití tamní přistávací dráhy. Zájemci o Aero se totiž netají snahou přeměnit dráhu na mezinárodní letiště. Podle posudku, který si nechalo vypracovat ministerstvo dopravy, by ale tento krok nijak ekonomicky neohrožoval situaci ruzyňského letiště.

Reklama

Související články

O letouny L-39 Albatros se zajímají Nigerijci

Ministr zahraničí Cyril Svoboda se snaží na své návštěvě afrického kontinentu pomoci českému vojenskému vývozu. O opravu letounů L-39 Albatros české výroby...

O Aero bude bojovat znovu šest zájemců

Konsorcia EcoInvestment a Oakfield, která byla minulý týden vyřazena z privatizace společnosti Aero Vodochody, se zřejmě budou moci vrátit zpět do hry. Listu...

Výběr článků

Načítám