Hlavní obsah

Zvýšení příspěvků na péči prošlo Sněmovnou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Zvýšení příspěvků na péči pro lidi se zdravotním postižením Sněmovna v pátek schválila ve vládou navržené podobě. Opoziční návrhy, požadující výraznější růst, poslanci nepodpořili. Materiál nyní poputuje do Senátu.

Foto: Jan Handrejch, novinky.cz

Ivan Bartoš, Petr Fiala a Marian Jurečka na jednání Poslanecké sněmovny

Článek

Vládní návrh zvyšuje příspěvky na péči u tří ze čtyř stupňů závislosti o desetinu až dvě pětiny. V prvním stupni ale zůstane na současných 880 korunách měsíčně.

Příspěvek na péči pobírají lidé, kteří se kvůli nemoci nebo handicapu nezvládají o sebe postarat. Návrh počítá s nárůstem od července.

Nyní dostávají dospělí klienti měsíčně 880, 4400, 12 800 a 19 200 korun podle míry svého postižení a nově by měli pobírat 880, 4900, 14 800 a 23 tisíc korun a na péči v domácím prostředí 27 tisíc korun. Mladší 18 let dnes berou příspěvky ve výši 3300, 6600, 13 900 a 19 200 korun a od července by měli dostávat 3300, 7400, 16 100 a 23 000 a při péči doma 27 tisíc korun. Roční rozpočtový dopad se odhaduje na sedm miliard korun.

Na zvýšení příspěvku na péči v prvním stupni nejsou peníze, uvedla koalice

Ekonomika

Podle předkladatelů by nejvíce peněz měli dostávat lidé, o které je pečováno v domácím prostředí, protože pobytové služby by měly představovat až poslední řešení.

ANO: klienti budou v nejistotě

Opozice se snažila prosadit vyšší částky s odůvodněním, že ministerstvo práce a sociálních věcí chce od pololetí zvýšit maximální ceny, které mohou lidé za sociální služby platit. Ale neuspěla. Poslankyně Jana Pastuchová (ANO) chtěla navýšit první stupeň o 500 korun. „Pětistovka pro ty lidi by vám rozpočet přece nezbořila,“ uvedla Pastuchová.

Novela také upravuje i takzvanou neformální péči, např. poradenství nebo odlehčovací služby, které umožňují zajistit pečujícím lidem odpočinek. Mohly by podle novely trvat až 180 dnů v roce místo nynějších 90, omezení se nebude vztahovat na terénní služby.

Opoziční výtky vyvolala zejména úprava sítě sociálních služeb celostátního a nadregionálního charakteru. Podle předkladatelů taková síť sice funguje, současné znění zákona ji ale nezná. Podle Aleše Juchelky (ANO) vymezení přinese nejistotu pro 400 tisíc klientů. Jeho pozměňovací návrhy, aby tato síť zahrnula všechny nynější služby nebo aby existovalo přechodné období, Sněmovna odmítla.

Ministr sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) opakovaně ujišťoval, že stát nebude žádnému poskytovali rušit z roku na rok financování.

Sněmovna v novele upravila požadavky na bezúhonnost pracovníků v sociálních službách, budou stejné jako u zdravotníků. Větší obecní úřady budou podle předlohy cíleně vyhledávat poskytovatele sociálních služeb bez oprávnění.

Sociální dávky se změní. Lidé budou muset ukázat, kolik mají na účtu

Ekonomika

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám