Hlavní obsah

Zvláštní povinnosti

Novinky, Jiří Franěk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Není pravda, že služební vůz ministra Palase svištěl předminulý pátek po dálnici dvěstětřicetikilometrovou rychlostí, ale naopak je pravda, že jel pouze rychleji než stotřicetikilometrovou, poučil nás mluvčí ministerstva orby Martin Severa. Což o to, mluvčí jsou přece od toho, aby zatloukali, ale věrohodněji by znělo nějaké konkrétní číslo v daném rozpětí.

Foto: Anna Čelouchová

Mníšecká princezna u kašny na nádvoří. Zve děti s rodiči na Pohádkovou prohlídku zámku i Kouzelného sklepení.

Článek

Ve skutečnosti však pramálo záleží na tom, zda to bylo 230 nebo dejme tomu 180, což by snad tolik nepohoršovalo. Podstata maléru je v zákoně, který dovoluje řidičům některých obzvláště důležitých ústavních činitelů zapnout majáček a jet co to dá, ale pouze "při plnění úkolů souvisejících s plněním zvláštních povinností".

Formulka opravdu šikovná, zkuste najít v práci ústavního činitele něco, co se do ní nevejde! Ministr spěchal na seminář o vinohradnictví a byl to samozřejmě spěch veledůležitý právě proto a jen proto, že spěchal ministr. Vždyť kdo jiný by měl pronést zdravici a přidat pár pravd o významu vinohradnictví? Snad nějaký obyčejný šlechtitel nebo vědátor, který přijížděl s přednáškou nabitou užitečnými poznatky?

Buďme však raději opatrní v úsudcích, aby si nedejbože někdo drzejší než já nakonec nedovolil zapochybovat o významu ministrovy účasti na vinohradnickém semináři pro kvalitu letošního ročníku vína. Ona totiž jedna pochybnost plodí druhou - a pak bychom si třeba mohli myslet, že ústavní činitelé nepospíchají s odjezdem za svými zvláštními povinnostmi, protože jim majáček dovoluje dohnat zpoždění rychlou jízdou, nebo dokonce že jezdí rychle jen proto, aby si vychutnali majáčkové extrabuřty.

PRÁVO 12. května

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám