Hlavní obsah

Zrušme společně superhrubou mzdu, nabídl Fiala premiérovi

Právo, kab

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Do roka a do dne by hnutí ANO ve spolupráci s ODS mohly ve Sněmovně zrušit superhrubou mzdu, nabídl v neděli v České televizi předseda ODS Petr Fiala premiérovi Andreji Babišovi (ANO). Ten to však odmítl, ačkoliv zrušení superhrubé mzdy má jeho vláda v programovém prohlášení. Zrušit ji prý chce ve spolupráci s ČSSD a KSČM.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Premiér a předseda ANO Andrej Babiš (vpravo) a předseda ODS Petr Fiala (vlevo)

Článek

„My chceme zrušit superhrubou mzdu. Vy chcete zrušit superhrubou mzdu. Tady mám takový papír ... Podepište to a do roka a do dne zrušíme superhrubou mzdu,“ nabídl Fiala premiérovi a předložil mu dokument, v němž by se oba politici k tomuto kroku zavázali.

„Nepotřebujete na to komunisty, socany, pardon sociální demokracii. My vám dáme hlasy,“ řekl Fiala a připomněl, že ve Sněmovně leží od loňského 8. srpna příslušný zákon ODS. „Lidem zvýšíme platy,“ nabádal Fiala.

Babiš to však odmítl. „Pan předseda mluví o zrušení superhrubé mzdy. Je to megapodvod, povedli lidi. Víte, kolik by to stálo peněz, kdyby se zrušila superhrubá mzda? 80 miliard. Deficit by byl 150 miliard. Ratingy jsou pryč. Toto je demagogie, zničilo by to celé naše hospodaření,“ prohlásil Babiš.

Nesouhlasí s výší daně

Nesouhlasí totiž s tím, aby se daň z příjmu snížila na 15 procent, jak navrhuje ODS. „My máme v programovém prohlášení vlády, že superhrubou mzdu snížíme na 19 procent,“ řekl. Dodal, že to bude předmětem debaty ve vládní koalici ANO a ČSSD.

Na otázku, zda tedy platí, že vláda zruší superhrubou mzdu, uvedl: „Plníme programové prohlášení vlády. Já nerozhoduji, jsme menšinová vláda. Jestli bude ČSSD souhlasit a najdeme podporu u KSČM, tak ji zrušíme.“

V programovém prohlášení vlády stojí: „Zrušíme superhrubou mzdu u daně z příjmů fyzických osob a navrhneme novou sníženou sazbu 19 % z hrubé mzdy. Stávající solidární zvýšení daně zachováme zavedením sazby 23 % z hrubé mzdy.“

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám