Článek
„Třem dospělým osobám, které se přiotrávily ve vinném sklepě zplodinami vznikajícími při kvašení hroznového moštu, jsme na místě poskytli kyslíkovou terapii a vzápětí je převezli do nemocnice v Ivančicích,“ řekla mluvčí Zdravotnické záchranné služby Jihomoravského kraje Michaela Bothová.
Podle informací Novinek to byla právě sousedka, která se sice sama rovněž přiotrávila, ale stačila zavolat dvěma vinařům ve sklepě pomoc.
„K případu jsme byli přivoláni kvůli možnému vyprošťování osob ze sklepa. Po dojezdu na místo však naše pomoc již nebyla nutná. Všichni tři lidé byli ze sklepa venku. Na místo přijely dvě jednotky. Místní dobrovolníci a my,“ doplnil mluvčí jihomoravského Hasičského záchranného sboru Štěpán Komosný.
O nebezpečí vzniku při vyšší koncentraci nebezpečného oxidu uhličitého, který se uvolňuje při kvašení hroznového moštu, tedy při výrobě burčáku, vinaři velmi dobře vědí. Přesto nejsou otravy ve špatně větraných, zejména starších sklepích ničím výjimečným. Naposledy k tragické události došlo před několika dny na Slovensku, kde se plynu nadýchali čtyři lidé. Jeden z nich bohužel zemřel.
Svíčka musí hořet
Podle vinařů se kontrola dostatku kyslíku ve sklepě při kvašení moštu dá provést nejjednodušeji zapálenou svíčkou. Pokud její plamen zhasne, je kyslíku málo a člověk by měl okamžitě prostor opustit, vyvětrat a teprve pak do něj znovu vstoupit.
Zkvašený hroznový mošt je vyhledávanou specialitou českých i slovenských vinařů. Označovat jej jako burčák mohou podle českých přepisů jen při výrobě z domácí produkce hroznů.