Hlavní obsah

Změna definice znásilnění falešná obvinění nepřinesla

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dánsko, Švédsko a Velká Británie od přijetí změny definice znásilnění, která počítá s absencí souhlasu, nezaznamenaly vyšší počet falešných obvinění. Sdělili to zástupci těchto zemí na včerejším semináři o možných přínosech a rizicích přijetí nové definice. Ten se konal v rámci podvýboru pro problematiku domácího a sexuálního násilí ústavně-právního výboru Sněmovny.

Foto: ČTK

Ilustrační foto

Článek

„Za dvacet let, co jsem soudcem, jsem měl jen dva případy falešného obvinění. Na jeden se přišlo už při policejním šetření a na druhý při soudu,“ uvedl soudce britského Nejvyššího soudu Martin Picton.

Zvýšení počtu případů je normální

Velká Británie přijala změnu definice znásilnění v roce 2003, podle které je nutné mít souhlas, i neverbální.

Při vyšetřování a soudech se v Anglii a Walesu přihlíží i k různým detailům případů, jako je věk oběti, komunikace na sociálních sítích mezi aktéry, výpovědi svědků.

Ohledně vzácnosti falešných obvinění se s Pictonem shodla dánská náměstkyně státního zástupce v Kodani Gyrithe Ulrichová a švédská vedoucí vědecká pracovnice v Národní radě pro prevenci kriminality Stina Holmbergová.

Švédsko definici znásilnění na základě nepřítomnosti souhlasu přijalo v roce 2018, Dánsko v roce 2021.

Znásilnění vždy způsobí trauma. Oběti ho ale nenahlašují

Krimi

„V roce 2021, kdy jsme zákon přijali, jsme zaznamenali nárůst ohlášených činů o padesát procent. Zvýšil se i počet odsouzení za znásilnění v roce 2022 o čtyřicet procent,“ podotkla Ulrichová.

Holmbergová řekla, že statistický nárůst je normální. Oběti jsou po změně více nakloněné k ohlašování znásilnění. Také roste povědomí o traumatech, se kterými se po skutku vyrovnávají. Podle ní se navíc počet případů rapidně nezvýšil.

„V roce 2019 bylo souzeno o 20 procent více případů znásilnění, jednalo se o 76 trestných činů. Často se týkaly mladých, kteří se na party sexuálně zapletli, ale vymklo se to z ruky. Jindy oběť s pachatelem sdílela lůžko, ale nesouhlasila se sexem, většinou se jednalo o známé, nikoli partnery,“ podotkla Holmbergová s tím, že za čtyři roky se nepotvrdily obavy o zvýšení počtu falešných znásilnění.

Hlavně proto, že výpověď oběti musí potvrdit další důkaz, ať už jde o další svědeckou výpověď, přiznání pachatele, třeba SMS zprávou, či zvukový nebo obrazový záznam situace.

Někteří poslanci změnu chtějí

Obavy ohledně falešných obvinění často provází diskuse o redefinici znásilnění v ČR. O tu se zasazuje podvýbor pro problematiku domácího a sexuálního násilí ústavně-právního výboru.

Podle jeho předsedkyně Taťány Malé (ANO) by se mohlo o konkrétním návrhu diskutovat již letos.

„Máme dohodu s ministerstvem spravedlnosti, kde zasedal odborný orgán. Máme s ministrem spravedlnosti (Pavlem Blažkem, ODS) dohodu, že budeme další kroky konat, až tato komise dojde k výsledkům. Mělo by to být koncem února,“ řekla Právu Malá.

Dodala, že je nutné najít politickou a odbornou shodu. Podle ní je ale nutné definici změnit, hlavně vzhledem k tomu, že podle odhadů je až 95 procent znásilnění v České republice nenahlášeno.

Za znásilnění si někdy můžou oběti samy, myslí si stále skoro 40 procent Čechů

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám