Hlavní obsah

Žlabatka opět po letech ohrožuje české kaštany

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na kaštanovnících v Praze a Jihlavě objevili odborníci zemědělského ústavu vosičku žlabatku (Dryocosmus kuriphilus). Blanokřídlý hmyz původem z Číny se u nás objevil po osmi letech. Stromy, které žlabatka napadne, žloutnou, mají oslabený růst a mohou i odumřít. O výskytu žlabatky v úterý informovala mluvčí Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského (ÚKZÚZ) Ivana Kršková.

Foto: Biosphoto / Annie & Jean-Claude Malausa, Profimedia.cz

Žlabatka

Článek

„Naposledy byl výskyt tohoto škůdce zjištěn na našem území v roce 2012 na rostlinách kaštanovníku původem z Itálie. Většina napadených rostlin byla tehdy dohledána a zničena. Při následném intenzivním průzkumu nebyl výskyt žlabatky na území ČR zjištěn,“ sdělila mluvčí.

Po napadení rostlin žlabatkou nejsou v prvním roce viditelné příznaky. „Samičky kladou vajíčka do pupenů, vylíhlé larvy v pupenech přezimují. Vajíčka a larvy prvního vývojového stupně, ukryté uvnitř pupenů nejsou běžnou prohlídkou zjistitelné,“ vysvětlila Kršková. Na jaře larvy vytvoří tzv. hálky, které jsou zelené nebo růžově zbarvené o průměru do 20 mm.

„Žlabatka se šíří přeletem dospělých samic v období jejich letu, tedy od konce května do konce července, a to na kratší vzdálenosti,“ dodala.

Dopady žlabatky můžou být hlavně estetické. „U menších stromků je možné provádět mechanické odstraňování listů a letorostů s hálkami v období před vylíhnutím dospělců, u vzrostlých stromů je možné provést insekticidní ošetření proti dospělcům,“ uvedla.

Českým kaštanovníkům hrozí nebezpečný škůdce zavlečený z Itálie

Domácí

Podle ní není vhodné výskyt žlabatky podceňovat, k preventivním opatřením proti jejímu zavlečení patří zabránění přemisťování rozmnožovacího materiálu kaštanovníku z území, kde se tento škůdce vyskytuje. Více informací můžou lidí zjistit na Rostlinolékařském portálu.

Reklama

Výběr článků

Načítám