Hlavní obsah

Prezident Miloš Zeman pronese projev k 28. říjnu

Novinky, jam

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Projevem k národu letos prezident mimořádně nahradí slavnostní předávání státních vyznamenání, která tradičně uděluje v den výročí vzniku samostatného Československa ve Vladislavském sále na Pražském hradě. Letos se ceremonie kvůli špatné epidemiologické situaci a vládním nařízením nakonec neuskuteční. Předtočený projev odvysílají Novinky, stejně jako celostátní televize, pět minut po osmé večer.

Záznam: Projev prezidenta ZemanaVideo: ČTK

 
Článek

Až do nedávna Zeman o pořádání ceremoniálu usiloval i přes přijatá vládní opatření, která konání akce ve standardní podobě neumožňují. Původně však Zeman zrušení slavnostního večera odmítal s tím, že by to byla urážka státního svátku vzniku republiky i vyznamenaných.

Nakonec ho přemluvil končící ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO), který má být mezi vyznamenanými za zvládnutí boje s covidem během jarní vlny.

V nedávném rozhovoru pro Právo Prymula uvedl, že jde o „citlivou věc” a byl by radši, kdyby se ceremoniál posunul do doby, než se koronavirová situace uklidní. Odložení Zemanovi doporučoval i premiér Andrej Babiš (ANO).

Ten se nakonec rozhodl jejich výzvy přijmout. Dnes tak Hrad zveřejní seznam osobností, které hodlá prezident vyznamenat. Samotné předávání medailí a řádů se pak má uskutečnit přesně za rok.

Ceremoniál 28. října letos na Hradě nebude

Domácí

Reklama

Související témata:

Související články

Zeman se ceremoniálu vzdát nechce

Prezident Zeman se bez ohledu na situaci a platné restrikce nehodlá vzdát předávání státních vyznamenání na Pražském hradě.

Ceremoniál 28. října letos na Hradě nebude

Předávání vyznamenání na Hradě v souvislosti s oslavami státního svátku 28. října se letos neuskuteční. Podle kancléře Vratislava Mynáře bude odsunuto na 28....

Výběr článků

Načítám