Hlavní obsah

Zemřela Věra Perlingerová, po které se jmenuje radiolokátor Věra

Ve věku nedožitých 87 let minulý týden zemřela Věra Perlingerová, po které byl pojmenován pasivní sledovací systém Věra. Radiolokátor odborníci vyvinuli i s její pomocí. Na svých webových stránkách to uvedla armáda. Pohřeb bude mít Perlingerová v pátek v Praze-Strašnicích.

Foto: Josef Vostárek, ČTK

Věra Perlingerová, po které je pojmenován radiolokátor Věra, na archivním snímku z roku 2013.

Článek

Perlingerová celý život pracovala podle armády v letectví a věnovala se řízení letového provozu. „Plukovnice Perlingerová velkou měrou přispěla k rozvoji vzdušných sil a bezpečnosti letového provozu,“ uvedl velitel vzdušných sil české armády Petr Hromek.

Již v 50. letech podle něj upozorňovala na nutnost integrace civilního a vojenského leteckého provozu. „Tento náročný projekt se stal v roce 2014 skutečností. Životní příběh plukovnice Perlingerové je inspirující a motivující. Upřímnou soustrast rodině, kamarádům a kolegům,“ dodal velitel českého vojenského letectva.

Perlingerová se narodila v roce 1931. V roce 1950 maturovala na Obchodní akademii v Praze, poté absolvovala Vojenské učiliště pro ženy v Žamberku. Po škole nastoupila jako letecká navigátorka. Na různých postech v řízení leteckého provozu pracovala podle armády mnoho let.

Radiolokátor Věra poskytuje informaci o trajektorii cílů, jejich výšce a parametrech palubních radiolokačních prostředků. Přijímá elektromagnetickou energii z okolí a žádné signály nevysílá, proto ho žádný radar nemůže odhalit. Dokáže sledovat až 200 letounů a díky bohaté databázi určit jejich typ.

Kromě české armády ho ve výzbroji mají i další státy včetně USA. Perlingerová ČTK před pěti lety řekla, že pojmenování po ní byla odměna za její průkopnickou roli v oblasti vývoje řízení letového provozu.

Pohřeb se koná v pátek 8. června v 09:20 v malé obřadní síni krematoria v Praze-Strašnicích.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám