Hlavní obsah

Zemřela Eva Jurinová

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ve věku 67 let zemřela bývalá televizní moderátorka Eva Jurinová, informovala ČTK. Do povědomí veřejnosti se dostala působením v televizi Nova, kde v 90. letech uváděla spolu se Zbyňkem Merunkou hlavní zpravodajskou relaci. Namluvila také hlášení pro pražské metro.

Zemřela Eva JurinováVideo: Novinky

 
Článek

Ostravská rodačka začínala jako redaktorka Československé televize. Působila rovněž v Českém rozhlase a tištěných médiích.

V mezidobí let 1995 až 1999 uváděla na Nově Televizní noviny. Opakovaně se stala nejpopulárnější tváří televize.

Po odchodu z televize působila mimo jiné jako mluvčí motolské nemocnice. Věnovala se též pedagogické činnosti a podnikání. Působila rovněž jako zastupitelka a v letech 2014 až 2016 byla starostkou města Sadská. Neúspěšně kandidovala do Senátu.

Díky kultivovanému projevu znají její hlas cestující z pražského metra. Jurinová namluvila hlášení pro linku B.

Foto: Jan Kroupa / CNC , Profimedia.cz

Eva Jurinová se Zbyňkem Merunkou v době působení na TV Nova

Hlasové výchově se ostatně věnovala i jako pedagožka. „Především zpravodajská rétorika je specifická, redaktoři musí ovládat hlas tak, aby nerušili obsah zpráv. Bohužel často slyším ječení a křičení. Máme málo kultivovaných hlasů,” uvedla moderátorka před časem při rozhovoru v Českém rozhlase.

Jurinová tvrdila, že komerční sféra profesi moderátora zprofanovala. „Dělá hvězdy i z úplných nul. Dneska chce kdekterá dívka být moderátorkou, protože má představu, že stačí být hezká, usmívat se a bude slavná. Nestačí,” připomněla v rozhovoru pro Magazín Mf Dnes.

Reklama

Výběr článků

Načítám