Hlavní obsah

Zemřel válečný veterán Tomáš Lom

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ve věku 96 let zemřel příslušník československé 311. bombardovací perutě Britského královského letectva (RAF) za druhé světové války Tomáš Lom. Byl jedním z posledních československých letců bojujících v řadách RAF. ČTK informaci o úmrtí potvrdila rodina.

Foto: Luboš Pavlíček, ČTK

Válečný veterán Tomáš Lom na snímku z 30. července 2020

Článek

Tomáš Lom se - tehdy jako Tomáš Löwenstein - narodil v roce 1924 do rodiny židovského lékaře. Rodina před příchodem nacistů emigrovala do Velké Británie.

Tam Lom vstoupil v roce 1942 do armády a posléze absolvoval výcvik radiooperátora a palubního střelce. Sloužil v rámci 311. bombardovací perutě.

Po válce se vrátil do Československa, vystudoval Matematicko-fyzikální fakultu Univerzity Karlovy a pracoval coby výzkumný pracovník.

Válečný veterán Lom vrátil Zemanovi pamětní list

Domácí

Loni v prosinci Lom vrátil prezidentu Miloši Zemanovi pamětní list k 75. výročí osvobození Československa. Zeman se podle něj choval vlastizrádně ve prospěch protivníků České republiky.

„V osobě generála Tomáše Loma přišla naše země o jednoho z posledních veteránů RAF. Čest jeho památce a upřímnou soustrast pozůstalým,” uvedl v reakci ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO).

Reklama

Výběr článků

Načítám