Hlavní obsah

Zemřel Václav Kulhánek, legendární pardubický Krychlič

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zemřel Václav Kulhánek, svérázná osobnost spojená především s pardubickým hlavním nádražím. Východočeská veřejnost jej znala pod přezdívkou Krychlič, která odkazovala k jeho svéráznému účesu. Na úmrtí upozornil server Deník.cz s odvoláním na režisérku Silvii Dymákovou. Dožil se 73 let.

Foto: Profimedia.cz

Zemřel Václav Kulhánek, známý jako Krychlič

Článek

Dymáková o Kulhákovi pět let natáčela časosběrný dokumentární snímek Já, Krychlič.

„O Vánocích jsme si říkali, že máme natočeno. Že už tam je vše. Těšila jsem se, až dostříháme, že na premiéře vezmeš mikrofon a ja do tebe po chvíli budu šťouchat, protože už mluvíš dlouho. To se už nestane. A strašně moc to bolí,” uvedla Dymáková na svém facebookovém profilu.

V životě jsem měl tři priority. Nebydlet pod mostem, neumřít hlady a dožít se důchodu. Všechno tohle se mi povedlo, takže mám dojem, že mi život vyšel na sto procent
Václav Kulhánek

Kulhánek budil pozornost používáním líčení a především specifickou úpravou vlasů do tvaru krychle, z níž vyplývala jeho přezdívka. Často se pohyboval na pardubickém hlavním nádraží a jeho okolí a ve východních Čechách platil za legendu.

Deník ho označil za ikonu Pardubic. Díky internetu byl však známý i mimo východní Čechy. „Ve městě není nikdo, kdo by ho neznal. Dokonce má na Facebooku téměř devět tisíc fanoušků, kteří spekulují o tom, co je vlastně tenhle pán zač,” napsal o něm v roce 2010 server E15.

„Reakce jsou různé. Někdo mi fandí, někdo mě nesnáší. Ale nic si z toho nedělám. Jsem, jaký jsem. Na světě je přece spousta lidí. Co se týká té popularity, říkal jsem si, že až o mně uslyší na druhém konci světa, tak s tím skončím,“ uvedl pro E15 Kulhánek.

V šedesátých letech jsem se zamiloval do Beatles a Rolling Stones a chtěl jsem mít vlasy jako rockové hvězdy
Václav Kulhánek

„Kdyby mi pozornost okolí byla nepříjemná, nebudu takhle vypadat. Nápadná image má své výhody. Můžu se za ní schovat jako herec za postavu, kterou hraje na jevišti. Každého zajímá, jak vypadám, a ne to, co si myslím. Tím pádem mám od lidí pokoj,” dodal.

Podle vlastních slov sahá původ jeho vzhledu až do šedesátých let 20. století. „V šedesátých letech jsem se zamiloval do Beatles a Rolling Stones a chtěl jsem mít vlasy jako rockové hvězdy. Jenže za socialismu to bylo těžké. Nikdo se nesměl odlišovat, vyčnívat z řady. A já zas v řadě nikdy stát nemohl. Tak jsem si vlasy vyčesal nahoru a vymyslel tohle. Říkalo se o mně, že mám nejdelší vlasy směrem nahoru,” řekl facebookové stránce Humans of Pardubice.

V pořadu České televize Queer: Říkají mi Krychlič otevřeně hovořil o své homosexuální orientaci. „V životě jsem měl tři priority. Nebydlet pod mostem, neumřít hlady a dožít se důchodu. Všechno tohle se mi povedlo, takže mám dojem, že mi život vyšel na sto procent,” shrnul v pořadu svoji životní filosofii.

Letos 15. února oslavil 73. narozeniny.

Skupina Donrvetr o něm složila a nahrála skladbu Krychlič:

Vystupoval také ve videoklipu ke skladbě Květina pardubické skupiny Dukla Vozovna:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám