Hlavní obsah

Zemanův poradce Nejedlý bude slavit padesátiny na Pražském hradě

Martin Nejedlý, poradce prezidenta Miloše Zemana, si na oslavu svých padesátin pronajal prostory Pražského hradu. Akce se uskuteční příští pátek v Královské zahradě a Letohrádku královny Anny. Jde o vůbec první akci, kdy Hrad někomu letohrádek pronajme, napsaly Hospodářské noviny (HN). K financování oslavy se nevyjádřil ani Nejedlý, ani Správa Pražského hradu.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Martin Nejedlý

Článek

Na přípravách se podílí i ředitel hradního protokolu Jindřich Forejt. Hrad ale cokoliv komentovat odmítá. "To je akce pana poradce, kterou pan prezident ani neinicioval, ani neorganizuje. Nemám k tomu co říct," sdělil deníku prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček. Potvrdil ale, že Zeman oslavu navštíví.

Hradní prostory pronajímá Správa Pražského hradu, na jednotlivá místa existuje od roku 2008 cenový sazebník. Podle něj stojí jednodenní pronájem letohrádku s Královskou zahradou 260 tisíc korun. Nejedlý na dotaz o financování nereagoval.

Chová se prý jako dobyvatel

Pozvánku v obálce s razítkem Kanceláře prezidenta republiky dostaly desítky politiků i byznysmenů. Hosté mají přicházet vstupem z ulice Mariánské hradby, parkování bude připravené v Královské zahradě. Místa budou uzavřená veřejnosti.

Někteří pozvaní politici podle HN místo oslavy anonymně kritizují. Nejedlý tím prý dává najevo, že je na Hradě hlavním šéfem, a chová se, jako by ho dobyl.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Poradce prezidenta Martin Nejedlý (vlevo) a mluvčí Hradu Jiří Ovčáček

Nejedlý je označován za jednoho z klíčových mužů prezidentova okolí. V minulosti se například účastnil jednání Zemana s ruským prezidentem Vladimirem Putinem. V pozici poradce není Pražským hradem placen, může ale využívat hradní kancelář. Zároveň je místopředsedou Strany práv občanů, která dříve nesla prezidentovo jméno.

Dříve byl jednatelem firmy Lukoil Aviation Czech, které v dubnu soud uložil zaplatit státu smluvní pokutu 27,7 miliónu korun a úroky. Zeman podmínil Nejedlého setrvání ve funkci poradce právě zaplacením pokuty, což Nejedlý učinil ještě před doručením rozhodnutí soudu. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám