Hlavní obsah

Zemanovi prodal parcelu, dcera má zakázku z Lán

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dcera podnikatele, který prodal prezidentu Miloši Zemanovi parcelu v Lánech, dostala vzápětí zakázku na zpracování dřeva z Lánské obory. Nákup pozemku domluvil pro Zemana jeho kancléř Vratislav Mynář, zatímco zakázku podepsal kancléřův trestně stíhaný podřízený, šéf Lesní správy Lány Miloš Balák. Upozornil na to server Aktuálně.cz.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Kancléř Vratislav Mynář s prezidentem Milošem Zemanem

Článek

Zeman tisícimetrovou parcelu v Lánech koupil loni od místního podnikatele Josefa Hoška za 2,5 milionu korun. Dva týdny po podpisu smlouvy získala dcera podnikatele Iva Píšová zakázku z lánského prezidentského sídla na výrobu prken za 580 tisíc korun. Další smlouvu se ženou na zpracování dřeva z Lánské obory podepsal Balák letos v únoru, tentokrát za 880 tisíc korun.

Balák serveru řekl, že musel reagovat na kůrovcovou kalamitu. „Víte, že je smrková kalamita? Víte, že je přebytek dřeva? Že to dřevo není kam dávat? Spotřebu prken jsme řešili tentokrát tak, že jsme si naše nechali pořezat,“ uvedl Balák.

Spojitost odmítá

Píšová pilu nevlastní, má ale podle Aktuálně.cz na zpracování dřeva živnost. Sídlí v areálu nedaleko Lán, který patří jejímu otci. Podnikatel Hošek také vlastní dům, ve kterém má Píšová trvalý pobyt.

Podnikatelka serveru řekla, že Lesní správu Lány oslovila sama. Balák naopak tvrdí, že zakázky byly zadány na základě poptávkového řízení. Píšová kategoricky odmítla, že by získání zakázky mělo spojitost s prezidentovým nákupem otcova pozemku.

Kvůli zakázce v Lánské oboře padly tři obžaloby

Krimi

„Že prodávám pozemek prezidentovi, jsem se dozvěděl od pana Mynáře. Pan prezident se mnou nejednal,“ řekl k tomu podnikatel Hošek.

Na Lesní správu Lány, která je příspěvkovou organizací prezidentské kanceláře, dlouhodobě padá řada podezření. Její šéf Balák je od dubna stíhaný za prodej kamene, který se v chráněné oblasti těží.

V květnu ho pak Vrchní státní zastupitelství v Praze obžalovalo ze stamilionových manipulací při zpevňování břehů vodní nádrže Klíčava v Lánech. Mynář ho odmítá přesto odvolat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám