Hlavní obsah

Zeman zahájí sjezd ČSSD, následovat budou volby vedení

Právo, kab

V kuloárech při jednání Ústředního výkonného výboru diskutovali soc. demokraté, zda by se strana měla či neměla snažit usednout do vládních lavic. Kandidáti na předsedu ČSSD Jan Hamáček a Jiří Zimola preferují vstup do vlády a shodují se, že by záležitost mělo rozlousknout vnitrostranické referendum všech členů. Sjezd zahájí projevem prezident Miloš Zeman.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Prezident Miloš Zeman

Článek

Statutární místopředseda Milan Chovanec s hlasováním členů nemá problém, ale stojí si za tím, že by soc. dem. neměla vstupovat do vlády s trestně stíhaným politikem Andrejem Babišem (ANO).

Zatímco Hamáček chce dostat od sjezdu mandát pro jednání o koalici s hnutím ANO a jeho výsledek předložit k posouzení členské základně, Zimola se domnívá, že už samotný mandát k jednání mají udělit řadoví členové v referendu.

„Nejsem přesvědčen, že 18. února dokáže sjezd říci nějaké kategorické stanovisko k naší účasti ve vládě. Od začátku mi bylo sympatičtější, aby se k tomu vyjádřila celá členská základna,“ uvedl Zimola.

Hamáček zase míní, že členská základna by měla posoudit až výsledky jednání. „Sjezd musí rozhodnout, zda naše strana bude vůbec vyjednávat o případné vládní účasti či nějaké formě podpory menšinové vlády, nebo zůstane v opozici, o tom rozhodnou delegáti,“ řekl novinářům.

Pokud k jednání o vládě dojde, závěry by měly být předmětem vnitrostranického referenda. „O výsledku by měla rozhodnout členská základna,“ řekl Hamáček.

Přijede Zeman

Chovanec míní, že výsledky jednání o vládě by mohli posoudit také delegáti na pokračování sjezdu. To by mohlo být buď až v květnu, nebo už pár týdnů po zahájení 18. února. O termínu rozhodne samotný sjezd. Na tomto pokračování by sjezd měl také vyřešit změnu stanov.

V neděli 18. února má asi 570 delegátů zejména za úkol zvolit nové vedení ČSSD. Do funkce předsedy kandiduje celkem sedm osob, na místopředsedy dalších třicet. „Doufám, že se podaří navolit celé vedení. Ten čas, kdy se budou počítat hlasy, lze využít k debatě o stanovách,“ podotkl Chovanec.

ÚVV se shodl na tom, že sjezd zahájí projev prezidenta Miloše Zemana. Jeho řeč stejně jako projevy kandidátů na předsedu strany budou otevřeny médiím, nominační proslovy kandidátů na místopředsedu však už budou bez zraků kamer a novinářů.

„Soc. dem. si má právo vyřešit vlastní věci bez dohledu kamer,“ poznamenal Chovanec.

Definitivně však o otevřených či zavřených dveřích rozhodnou sami delegáti sjezdu.

Reklama

Výběr článků

Načítám