Hlavní obsah

Zeman udeří v předvečer jednání orgánů soc. dem.

Novinky, Alexandr Mitrofanov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Expremiér Miloš Zeman vystoupí na Žofínském fóru věnovaném reformě veřejných financí 25. září. Řekl to Právu pražský funkcionář ČSSD, který si nepřál být jmenován, jelikož jde o kontroverzního Zemana, a potvrdili další činitelé soc. dem. V ČSSD ale nevěří, že svým vystoupením ovlivní poslance.

Foto: archiv SD UH

Herečky Klára Vojtková a Alžběta Kynclová v nové inscenaci Cybercomics.

Článek

Den po Zemanově vystoupení se má konat předsednictvo ČSSD a další den se schází ÚVV strany. Tyto orgány budou jednat také o reformě veřejných financí. Navíc se to všechno odehraje v týdnu, kdy se reformou bude zabývat i Sněmovna.

Většina soc. demokratů oslovených Právem, včetně Zemanových příznivců, si však nemyslí, že expremiérova očekávaná tvrdá kritika reformy ovlivní poslance ČSSD natolik, že budou hlasovat proti vládnímu projektu a shodí tak Špidlův kabinet.

"Zcela ho ovládla touha po pomstě"

Krajní pozice zaujali dávný Zemanův kritik, poslanec Michal Kraus, a Zemanův přesvědčený stoupenec, předseda organizace soc. dem. v Praze 2 Václav Dašek.

"Mám pocit, že Miloše Zemana zcela ovládla touha po pomstě a že to je hlavní důvod a hlavní motivace chystaného vystoupení," prohlásil Kraus. Podle něj Zemanova akce poškozuje ČSSD. "Takové vystoupení může směřovat ke snaze zvrátit rozhodnutí soc. dem. poslanců podpořit reformu. Poslance to nepřesvědčí, ale může to ublížit mínění našich voličů o straně, kde se takhle veřejně hádají," dodal Kraus.

Dašek naopak podle svých slov Zemanovo chystané vystoupení vítá. "Je dobře, že jde mezi lidi. Je to tak velká osobnost, že stále má co říct. Nevím, zda dokáže ovlivnit poslance ve vztahu k vládní reformě veřejných financí. Ale byl bych rád, kdyby je ovlivnil," řekl Dašek.

"Reformu neshodíme"

Ostatní oslovení funkcionáři ČSSD však v tuto možnost nevěří. Nejblíže k Daškovi má šéf zahraničního výboru Sněmovny a jeden z kritiků reformy Vladimír Laštůvka, ale i ten si nechal zadní vrátka.

"Vyloučit to zcela nelze, ale bude záležet na tom, jaký průběh bude mít jednání s poslanci, kteří přicházejí s pozměňovacími návrhy. Stále věřím, že bude alespoň trochu úspěšné, protože stále věřím tomu, že Unie svobody nebude chtít kvůli svým 20 000 voličů položit tuto koaliční vládu," řekl Laštůvka.

Šéf poslaneckého klubu Petr Ibl si ale podle svých slov myslí, že Zemanův projev na poslance vliv mít nebude: "Zájem o jeho úvahy a názory být může, ale reforma je natolik omílané téma, že už to mají promyšlené. Jeden projev, i když může být zásadní, na tom už příliš nezmění."

Předseda Sněmovny Lubomír Zaorálek se rovněž domnívá, že stanovisko poslanců k reformě se již nezvrátí: "Jednaly o tom předsednictvo, ústřední výkonný výbor i poslanecký klub. To se nedá změnit jedním vystoupením."

Místopředsedkyně Sněmovny Jitka Kupčová, která vždy měla blízko k Zemanovi, také vyjádřila názor, že poslance expremiérova kritika vládní reformy veřejných financí neovlivní. "Jednak tam nebudou moci naši lidé ani být, nebudou mít šanci to slyšet, protože bude zasedat Sněmovna. A pak všichni členové poslaneckého klubu nějaký vztah k reformě mají. Určité kritické postoje k něčemu má každý, ale ne takového rázu, abychom tu reformu úplně shodili," uvedla Kupčová.

Vystoupí i Rusnok

Na Žofínském fóru k reformě veřejných financí má rovněž vystoupit exministr financí a neúspěšný kandidát na šéfa ČSSD Jiří Rusnok. Pozván byl podle zdroje Práva také ministr financí Bohuslav Sobotka. Ten však Právu sdělil, že o takovém pozvání neví. Dopis s pozvánkou měl údajně odejít i premiéru Vladimíru Špidlovi.

Zeman se naposledy veřejně vyjádřil k vedení ČSSD, které reformu prosazuje, ve svém letním článku Poslední knížecí rada z Vysočiny. Napsal tam, že před letošním březnovým sjezdem ČSSD veřejně doporučil delegátům, aby již nezvolili nikoho z vedoucího tandemu Špidla - Gross, protože tito lidé selhali pod zátěží, která na ně byla vložena.

"Delegáti sjezdu většinově rozhodli jinak, a já to respektuji. Domnívám se pouze, že důsledkem jejich rozhodnutí je zvýšení pravděpodobnosti pádu sociálnědemokratické vlády (je ostatně tato vláda opravdu sociálnědemokratickou?) a volebního debaklu ČSSD ať už v řádných nebo mimořádných volbách," napsal Zeman a dodal: "Teprve v katarzi a kataklyzmatu naší volební porážky se ČSSD může očistit."

Reklama

Výběr článků

Načítám