Hlavní obsah

Zeman si se Špidlou a Grossem ruku nepodal

Právo, trj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Organizátoři sjezdu ČSSD posadili expremiéra Miloše Zemana ke stejnému dlouhému stolu s jeho nástupci, eurokomisařem Vladimírem Špidlou a advokátním koncipientem Stanislavem Grossem. Zeman, který oba dlouho ostře kritizoval, si s nimi ruku nepodal. "Nepovažoval jsem to za užitečné," tvrdil novinářům. Čas na svém místě trávil otočený zády k oběma expředsedům.

Článek

Špidla otázky novinářů odmítl; vše, co chtěl sdělit, prý zformuloval ve svém projevu. Gross řekl, že si povídal skoro se všemi. "Jestli někdo žije záští a zlobou, je to jeho problém, ne můj," reagoval na otázku po Zemanovi.

Ačkoli Zeman ve svém vystoupením nevyslovil Špidlovo ani Grossovo jméno, nijak je nešetřil, když vyzdvihoval Jiřího Paroubka jako kandidáta na předsedu. V čele má podle Zemana stanout mentálně dospělý člověk. "Ano, je to samozřejmost, ale ne vždy tomu tak bylo," prohlásil.

Paroubka považoval Zeman za vhodného kandidáta na šéfa i z dalších důvodů. "Přál bych si, aby prezident republiky při jeho známých laskavých postojích vůči soc. dem. měl při povolebním vyjednávání co do činění s politikem, který dovedl tuto stranu k úspěchu, a nikoli s politiky, kteří se ve významných funkcích dříve podíleli na jejím úpadku," řekl Zeman a kromě Paroubka se postavil za vicepremiéra Zdeňka Škromacha.

Přes své výpady k vnitrostranickým oponentům Zeman novinářům řekl, že se strana sjednocuje. "Samozřejmě že po volbách bude nutné analyzovat hlouběji příčiny úpadku soc. dem. v posledních letech, ale také - a to už je potěšitelné - příčiny vzestupu soc. dem. v posledním roce," uvedl.

Expremiér: Nejlepší je jednobarevná vláda

Paroubek podle Zemana dokázal ČSSD přivést k volebním preferencím z 10 na zhruba dnešních 25 procent. "Volební výsledek obvykle bývá o něco vyšší, než jsou preference agentur. Doufám, že to bude takový výsledek, který umožní vytvoření jednobarevné menšinové vlády soc. dem.," reagoval Zeman na otázku Práva. Zelení podle Zemana míří do koalice s ODS a KDU-ČSL.

Podle prognostika Zemana existují pro ČSSD čtyři základní varianty budoucího vývoje: důstojná vláda, důstojná opozice, nedůstojná vláda a nedůstojná opozice.

Důstojnou vládu v expremiérových očích představuje jednočlenná koalice bez partnerů, kteří jen neustále okopávají kotníky, "protože jenom trpaslíci výš nedosáhnou".

Nedůstojná by podle Zemana byla velká koalice s ODS. "Opoziční smlouva nikdy nepustila ODS do vlády," řekl Zeman ke zmiňované paralele se svým kabinetem z let 1998 až 2002. Koalici s ODS označil za cestu k ponížení a porážce soc. dem.

"Nepřeji soc. dem., aby znovu vstoupila do Strakovy akademie vchodem pro služebnictvo, a právě proto přeji soc. dem., aby vstoupila do Strakovy akademie, ale hlavním vchodem," shrnul za dlouhotrvajícího potlesku Zeman a zdvihl Paroubkovu ruku.

Paroubka podpořil šéf slovenské soc. dem. strany Směr Róbert Fico a další zahraniční hosté. Na sjezdu vystoupil i čerstvý britský ministr pro evropské záležitosti Geoff Hoon, šéf rakouské soc. dem. SPÖ Alfred Gusenbauer, vicepremiér a ministr zahraničí Lucemburska Jean Asselborn. Britský premiér Tony Blair a italský premiér Romano Prodi poslali sjezdu pozdravné dopisy. Vítěz maďarských voleb Ferenc Gyurcsány přál delegátům volební vítězství z videonahrávky.

Reklama

Související články

Paroubek byl zvolen do čela ČSSD

Premiér a volební lídr ČSSD Jiří Paroubek byl v sobotu na sjezdu zvolen předsedou strany. Dostal 479 z 521 hlasu. Získal tak 91,9 procenta hlasů delegátů....

Výběr článků

Načítám