Hlavní obsah

Zeman s Dukou posvětili mobilní hospic

Právo, Vladislav Prouza

Prezident Miloš Zeman společně s kardinálem Dominikem Dukou posvětili v úterý v Červeném Kostelci na Náchodsku základní kámen mobilního hospicu Anežky České. Kostelecký hospic vznikl už v roce 1995 a byl prvním takovým zařízením v České republice. Mobilní péči poskytuje od podzimu 2010.

Prezident Miloš Zeman a kardinál Dominik Duka u základního kamene hospicu Video: Vladislav Prouza, Právo

 
Článek

Vybudování nového mobilního hospicu má pomoci uspokojit rostoucí zájem o takové služby. Ty spočívají v tom, že odborný personál za klienty – těžce nemocnými nebo umírajícími – dojíždí přímo k nim domů.

„Jde o první základní kámen, na který klepu v prezidentské funkci, na který navíc budu klepat rád,“ poznamenal Zeman. Předtím prohlásil, že zařízení, jako jsou hospice, slouží lidem, a srovnal je s pražským tunelem Blanka, kde se podle prezidenta zbůhdarma utopily stamilióny korun. „Podobná zařízení budu na rozdíl od tunelu Blanka navštěvovat rád,“ podotkl Zeman.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Prezident Miloš Zeman s kardinálem Dominikem Dukou při otvírání mobilního hospice v Červeném Kostelci

Hospic v Červeném Kostelci, kde mají těžce nemocní, mnohdy umírající lidé veškerou profesionální péči, funguje pod kuratelou Diecézní charity v Hradci Králové od roku 1995. Dnes zde dožívá šestadvacet lidí. „Návštěvu prezidenta a kardinála chápeme jako propagaci hospiců a paliativní péče,“ poznamenal ředitel červenokosteleckého hospicu Miroslav Vajsar.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Prezident Miloš Zeman při návštěvě hospice

Prezident s kardinálem prošli pokoje s klienty, z nichž mnozí viděli hlavu státu a české římskokatolické církve poprvé a možná naposledy. „Je to takové slunce na konci života,“ řekl jeden z pacientů. Mobilní hospic na rozdíl od současného stabilního bude poskytovat veškerou péči potřebným lidem v regionu po čtyřiadvacet hodin denně.

„Budeme za lidmi v domácí péči chodit do rodin a poskytovat řekněme plný servis, který potřební a často umírající lidé vyžadují,“ popsala sociální pracovnice Jana Ungrová. Klienti zaplatí za služby mobilního hospicu stokorunu denně.

Další Zemanova cesta vedla do Žírče u Dvora Králové nad Labem, kde sídlí pobočka červenokosteleckého hospicu, představující jediné léčebné zařízení v Česku pro lidi s roztroušenou sklerózou.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám