Hlavní obsah

Zeman jmenoval nové soudce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prezident Miloš Zeman ve středu odpoledne jmenoval na Pražském hradě 39 nových soudců. Je mezi nimi i Michal Bobek, který zamíří na Nejvyšší správní soud, když před tím působil coby generální advokát Soudního dvora EU. Nejvíce nově jmenovaných soudců zamíří do obvodu Krajského soudu v Brně. Informoval o tom mluvčí Hradu Jiří Ovčáček.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Prezident Miloš Zeman

Článek

Zeman vedle obligátní gratulace připomněl nově jmenovaným soudcům, mezi nimiž bylo 25 žen, případ Roberta Tempela. Ten byl loni v říjnu propuštěn po 20 letech pro nedostatek důkazů po zásazích Evropského soudu pro lidská práva ve Štrasburku a tuzemského Ústavního soudu. Tempel byl odsouzen na doživotí za dvojnásobnou vraždu.

Tempel je po 20 letech na svobodě

Krimi

Podle Zemana by měl případ posloužit coby varování.

„Domnívám se, že někteří soudci se cítí být pány ne-li nad životem a smrtí, minimálně nad svobodou a nesvobodou. Nelze vyloučit, že někteří z nich si tím léčí svoje komplexy,” citovala prezidenta ČTK. Soudcům řekl, aby Tempelův případ brali jako varování.

„Buďte sebevědomí, nemějte žádné komplexy a rozhodujte spravedlivě,” dodal prezident, který nedávno omilostnil šéfa Lesní správy Lány Miloše Baláka odsouzeného za ovlivnění veřejné zakázky, což vyvolalo kritiku z řad politiků i justice.

Jména nově jmenovaných soudců navrhl prezidentovi ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS). Letos v lednu již prezident jmenoval sedm soudců.

Zemanova milost může ohrozit důvěru lidí v právní stát, připustil Blažek

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám