Hlavní obsah

Zeman chce vetovat daňový balíček

Novinky, Klára Beranová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Prezident Zeman bude vetovat daňový balíček, který mimo jiné ruší i superhrubou mzdu. Nelíbí se mu zvýšení daňové slevy na poplatníka i fakt, že zákon upravující podobu daní není explicitně omezen na dva roky. Na Twitteru o tom informoval Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček.

Foto: KPR

Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) na jednání s prezidentem Milošem Zemanem

Článek

„Prezident republiky Miloš Zeman přijal na Hradě ministryni financí Alenu Schillerovou (za ANO - pozn. red.). Oznámil jí, že se rozhodl vetovat daňový balíček, a to především z důvodu zvýšení daňové slevy na poplatníka, která podle názoru prezidenta republiky výrazně narušuje rozpočtovou stabilitu,” napsal na Twitter Ovčáček.

Snížení daní neprospěje občanům Česka, tvrdí ČSSD

Domácí

„Kromě toho prezident republiky vyjádřil nespokojenost nad tím, že navzdory dohodě nebyla v zákoně o dani z příjmů explicitně uvedena doba platnosti tohoto zákona,” dodal.

Daňový balíček prošel Sněmovnou před dvěma týdny. Jeho součástí je právě i zrušení superhrubé mzdy a zavedení dvou sazeb daní, a to ve výši 15 a 23 procent. Poslanci ale schválili v daňovém balíčku i zvýšení daňové slevy na poplatníka na 34 125 korun.

Jaké budou dopady zrušení superhrubé mzdy

Domácí

To vadí nejen prezidentovi, ale i premiérovi Andreji Babišovi (ANO), jenž chce, aby Senát v pozměňovacím návrhu tuto slevu zrušil.

K podmínce prezidenta Zemana, aby zavedení sazeb daně z příjmu 15 a 23 procent bylo na dva roky, pak Babiš dříve uvedl, že jde jen o politický slib prezidentovi. V návrhu to ale explicitně uvedeno není.

Podoba daní po zrušení superhrubé mzdy? Babiš s Hamáčkem se nedohodli

Domácí

Senát by měl o daňovém balíčku jednat 10. prosince.

Reklama

Výběr článků

Načítám