Hlavní obsah

Zeman bude předsedou nové politické strany

Právo, Jiří Ovčáček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Miloš Zeman stane v čele nové politické strany s názvem Strana práv občanů (SPO). Strana bude levicová, založilo ji Sdružení přátel Miloše Zemana, které se kvůli tomu sešlo v sobotu v Národním domě na Vinohradech. Zeman v projevu řekl, že nová strana by neměla být populistická.

Článek

Zemanovci už počítají s tím, že expremiér bude předsedou nové strany. „Je celkem nepochybné, že Miloš Zeman bude předsedou,“ řekl na tiskové konferenci po sobotním jednání šéf sdružení Zemanových přátel Eduard Zeman. „Budu respektovat vůli členů strany,“ řekl pak Zeman.

Na setkání zemanovců dorazili i ministři někdejší Zemanovy vlády Eduard Zeman, Miroslav Grégr, Jan Fencl, Jan Kavan, Jaromír Schling nebo třeba mecenáška umění Meda Mládková, zpěvák Milan Drobný a bývalý starosta pražských Letňan Josef Dobrý (ČSSD). 

Zúčastnili se i někteří nespokojení sociální demokraté, šéf jedné z místních organizací ČSSD na Vsetínsku již avizoval, že její členové hromadně do nové Strany práv občanů přestoupí.  

Na pražských Vinohradech bylo celkem 415 příznivců Miloše Zemana. Petiční archy na podporu vzniku nové strany podepsalo 303 přítomných, což je přes 70 procent účastníků setkání.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Miloš Zeman

Expremiér a bývalý předseda ČSSD Miloš Zeman na jednání prohlásil, že nová strana by měla být proevropská a realistická zejména z hlediska řešení dopadů ekonomické krize. Jedním ze základních důvodů pro vznik SPO je podle něj i to, že stávající politické strany zrazují své programy. Nová strana by měla být svým charakterem levicová.

Vyslovil také podporu požadavku prezidenta Václava Klause na dodatek k Lisabonské smlouvě, který má zamezit prolomení Benešových dekretů. 

Politik nesmí být směšný. Obávám se, že řada našich politiků dosáhla tohoto stádia odpudivé směšnosti.
Miloš Zeman

Kritiky se dočkali současní politici. "Politik může být milován, politik může být nenáviděn. Ale politik nesmí být směšný. Obávám se, že řada našich politiků dosáhla tohoto stádia odpudivé směšnosti,“ míní Zeman.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Miloš Melčák

Podle expremiéra politická kultura spočívá ve schopnosti uzavírat dohody a dodržovat je. V posledních letech ale podle něj dochází k nedodržování dohod. "Co si myslet o straně, jejíž předseda řekne: Nemůžeme prozradit program, protože by nás jinak nikdo nevolil," plísnil Zeman ODS s tím, že jde o přiznání zrady volebního programu. "Toto je jeden ze základních důvodů k úvahám o založení nové strany,“ míní.  

Zeman kritizoval i ČSSD

Za klíčové body programu nové strany označil boj s krizí, kdy ale odmítl recepty typu šrotovného a 13. důchodu, jak prosazuje ČSSD. Podle Zemana bude strana prosazovat výrazné zvýšení práv voličů, zavedení přímé volby prezidenta, hejtmanů, primátorů, starostů a také zavedení obecného referenda. 

Foto: Michaela Říhová, Právo

Miloš Zeman

Zeman prohlásil, že nová strana bude na svých programových prioritách trvat v případě, že bude vyjednávat o povolební koalici. "Chtěl bych věřit, že vznikne-li tato strana, překročí pětiprocentní hranici a vstoupí do parlamentu,“ prohlásil Zeman, který chce v nové straně úspěšné komunální politiky a mladé lidi.  

"Rozhodnete-li se do toho jít, půjdu do toho s vámi,“ ukončil Zeman projev a dočkal se bouřlivého potlesku v sále. Na jednání přišlo podle pořadatelů 350 lidí, což je více, než očekávali.  

SPO již v lednu

V následující debatě podpořila Zemana také mecenáška Mládková. "Jela jsem několikrát na Vysočinu, abych vás přemluvila, abyste se vrátil do politiky,“ prozradila. Mládková doplnila, že je příznivkyní zelených, vyslovila přesvědčení, že by obě strany mohly spolupracovat.  

Foto: Michaela Říhová, Právo

Lobbista a zakladatel Přátel Miloše Zemana Miroslav Šlouf

K založení strany je třeba sehnat podle zákona tisíc podpisů. Toho by chtěli koordinátoři projektu dosáhnout ještě před Vánocemi. Tou dobou by údajně mohly být už rozepsány ve všech krajích kandidátky. Na nich ovšem, jak Zeman již dříve ujistil, jméno expremiéra figurovat nebude. Každá nová strana také musí absolvovat ustavující sjezd. Podle zjištění Práva by se měl konat na začátku ledna.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Předsedkyně Suverenita Jana Bobošíková nechyběla mezi účastníky sjezdu Přátel Miloše Zemana.

Skutečnost, že vzniká nový zemanovský subjekt, se podle informací Práva řeší takřka celý tento týden v Lidovém domě. Pro soc. dem. je totiž zapojení SPO do voleb nepříjemnou zprávou, nová strana by mohla získat část hlasů sociálnědemokratických voličů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám