Hlavní obsah

Zeman: Babiš by odstoupit neměl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Premiér Andrej Babiš by neměl odstoupit, i když pokračuje jeho stíhání v kauze Čapí hnízdo, řekl to ve čtvrtek prezident Miloš Zeman v TV Barrandov. Skončit by měl jen tehdy, kdyby prohrál volby.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Prezident Miloš Zeman

Článek

"Odstoupit by měl v případě, kdyby prohrál volby. Já vás mohu ujistit, že, tak jako obvykle, po volbách jmenuji (premiérem) vítěze voleb," uvedl Zeman.

Současně ale dodal, že si nemyslí, že by kauza nějak srazila preference hnutí ANO, které by podle nejnovějšího modelu společnosti Median získalo 30,5 procenta hlasů.

Za odstoupení Babiše se na úterý například svolává v Praze demonstrace.

ANO by ve volbách získalo víc než Piráti a ODS dohromady

Domácí

Větší roli pro voliče by podle Zemana hrála až obžaloba.

Prezident také zopakoval, že v Babišově případě nevyužije právo abolice, tedy zastavení trestního stíhání, ač o ní v minulosti mluvil. Na podzim řekl, že by premiérovi abolici udělil, pokud by nejvyšší státní zástupce rozhodl o obnovení trestního stíhání. Ve čtvrtek řekl, že toto prohlášení nebyla chyba.

NATO se rozdělilo

Prezident v rozhovoru shrnul i svou účast na summitu NATO v Londýně. Podle něj je patrné, že se v alianci vyčlenily dvou proudy, americký a evropský. V čele jednoho je americký pezident Donald Trump, v čele druhého francouzský prezident Emmanuel Macron.

Druhý jmenovaný podle Zemana zastává názor, že největším nebezpečím je terorismus, s čímž se Zeman ztotožňuje. Oba proudy se liší například v názoru na Rusko.

Reklama

Výběr článků

Načítám