Hlavní obsah

Zeman: Atentát na Heydricha byl klíčovou událostí dějin Evropy a světa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Atentát na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha nebyl jen událostí českých národních dějin, ale i klíčovou událostí dějin Evropy a světa. Na dnešním slavnostním shromáždění v Národním muzeu k 80. výročí operace Anthropoid to řekl prezident Miloš Zeman.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Na připomínce 80. výročí od operace Anthropoid vystoupil v Národním muzeu i prezident Miloš Zeman.

Článek

Útok podle něj stál za následné oběti z řad českého národa, protože zabránil možným mnohem větším obětem. Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová zařadila úspěšný útok na Heydricha mezi nejvýznamnější diverzní akce druhé světové války. Díky Jozefu Gabčíkovi nese i silnou slovenskou stopu, řekla.

Záznam: 80. výročí Operace AnthropoidVideo: ČTK

Zeman v projevu připomněl požadavek odbojové skupiny Jindra, která varovala před množstvím obětí mezi Čechy v případě atentátu na Heydricha a za cíl doporučila kolaboranta Emanuela Moravce. Podle Zemana ale útok na Heydricha za následné oběti stál. Českému národu v Heydrichových plánech hrozilo vyhubení nebo odsun, řekl. Pokud by výsadkáři zaútočili na Moravce, znamenalo by to pouze nahrazení jednoho kolaboranta druhým, protože byl snadno nahraditelný.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Slavnostní shromáždění k 80. výročí operace Anthropoid se zúčastnila i slovenská prezidentka Zuzana Čaputová.

Heydrich ale podle něj naopak nahraditelný nebyl. Označil ho za fakticky druhého muže nacistického Německa, a tedy za nástupce nacistického vůdce Adolfa Hitlera. Zdůraznil, že atentát na Heydricha nebyl jen událostí českých národních dějin, ale klíčovou událostí dějin evropských a světových. Protože kdyby nebyl „zloduch nacismu a potenciální Hitlerův nástupce“ odstraněn, mohlo to znamenat prodloužení druhé světové války a daleko větší oběti, řekl.

Zlo nemá národnost

Výročí útoku na Heydricha v Národním muzeu připomněla i Čaputová. „Pro oba naše dnešní státy provázané společnou minulostí lidských vazeb byla operace Anthropoid obzvlášť důležitá. Úspěšný útok na jednoho z architektů holokaustu patřil mezi nejvýznamnější diverzní akce druhé světové války. Jsem ráda, že díky Jozefu Gabčíkovi nese tento útok i silnou slovenskou stopu,“ řekla Čaputová. Je podle ní i symbolem provázanosti s první Československou republikou.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

80. výročí operace Anthropoid a zahájení výstavy Nikdy se nevzdáme v Národním muzeu v Praze.

Zlo nemá národnost, zdůraznila. „Zvítězí jenom tehdy, když mu to pasivní, zbabělá a vypočítavá většina dovolí,“ konstatovala. Události před 80 lety dala Čaputová ve svém projevu do souvislosti s nynější válkou na Ukrajině. Ruská agrese vůči Ukrajině a tyto historické události podle ní připomínají, že ochranu demokracie nelze nikdy podcenit.

Slavnostní shromáždění v Národním muzeu otevírá výstavu věnovanou operaci Anthropoid. Při ní na konci roku 1941 do Československa okupovaného nacistickým Německem vyskočili výsadkáři Jozef Gabčík a Jan Kubiš, aby zaútočili na nacistického pohlavára Reinharda Heydricha. Atentát se jim podařilo uskutečnit o pět měsíců později, 27. května 1942. O další tři týdny později zemřeli po několikahodinovém boji s německými jednotkami v kryptě pravoslavného kostela v pražské Resslově ulici.

Reklama

Výběr článků

Načítám