Hlavní obsah

Zelení chtějí zůstat ve vládě, ale nechtějí radar

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA
Aktualizováno

Předsedovi Martinu Bursíkovi, ani ministru zahraničí Karlu Schwarzenbergovi nakonec v sobotu jejich strana nevyslovila nedůvěru. Širší vedení Strany zelených rovněž nevyzvalo své ministry k odchodu z koaliční vlády Mirka Topolánka (ODS), ale vyslovilo se proti americkému radaru.

Foto: Dorian Hanuš, Právo

Martin Bursík na sobotním jednání Strany zelených.

Článek

Rozhodnutí se podle místopředsedy republikové rady Matěje Stropnického odkládá na dobu po senátních a krajských volbách, nejpozději přijde v listopadu. Bude záviset na tom, do je jaké míry se bude zeleným v kabinetu dařit prosazovat jejich program.

Hlasování o nedůvěře ministru zahraniční Karlu Schwarzenbergovi (za SZ) a předsedovi strany Martinu Bursíkovi vyprovokovala frakce strany, která však nemá širší podporu. Bursík novinářům řekl, že ani jedno z usnesení nebylo přijato.

Fiasko stranické opozice

"Dá se to nazvat absolutním fiaskem lidí, kteří se nazývají opozicí ve straně," podotkl Bursík. Krize podle něho není ve straně, ale v radě. Buď si to rada uvědomí, nebo se věc vyřeší na sjezdu, dodal.

V případě Schwarzenberga bylo pro jen osm z pětatřiceti členů republikové rady, v případě Bursíka dokonce jen čtyři.

Rada se postavila proti umístění americké radarové základny v ČR. Vyzvala ministry, poslance a senátory za zelené, aby hlasovali proti, uvedl Matěj Stropnický. Vyslovila se mimo jiné také pro zastavení privatizace nemocnic.

Série zbožných přání

Podle rady je z hlediska zelených uspokojivě plněna ekologie a energetika, částečně lidská práva a školství, nedostatečně hospodářství a doprava a vůbec ne zdravotnictví, sociální politika, zahraniční politika a kultura, citoval z usnesení Stropnický.

"Republiková rada se usnesla na celé sérii zbožných přání, ke kterým jako koaliční strana nemáme dostatek síly," komentoval to předseda strany Martin Bursík v České televizi.

Zelení žádají, aby bylo odloženo rozhodnutí o uznání nezávislosti Kosova do doby vyřešení situace uprchlíků, rozporu s mezinárodním právem a garancí práv menšin. Schwarzenberg přitom návrh na uznání bývalé jihosrbské provincie vládě předložil tento týden. Kabinet nakonec od záměru, který kritizovali i koaliční lidovci, ustoupil.

Reklama

Výběr článků

Načítám