Hlavní obsah

Západonilskou horečku má i další pacient v břeclavské nemocnici

• Aktualizováno

Západonilská horečka byla v pondělí potvrzena i u druhého pacienta v břeclavské nemocnici. Ve stejném zdravotnickém zařízení již dříve zemřela žena s touto chorobou. Nemocnice dočasně preventivně zastavila odběry krve. O potvrzení nákazy v pondělí informovala mluvčí nemocnice Táňa Svobodová.

Foto: Caters News, AP

BEZ KOMENTÁŘE: Kameraman se nechal celý den štípat od komárů, aby detailně zachytil proces bodnutí

Článek

„Na základě informací a laboratorních výsledků z 1. října 2018 byla i u druhého pacienta potvrzena západonilská horečka. Při prokázání tohoto onemocnění bylo přijato následné opatření – dočasně byl zastaven odběr krevních derivátů na transfuzním oddělení nemocnice,“ uvedla mluvčí.

Jak uvedla, pacient je v současné době hospitalizován na infekčním oddělení již ve stabilizovaném stavu. O jeho propuštění lékaři uvažují.

Zemřelá dvaasedmdesátiletá žena byla prvním člověkem, který se nemocí prokazatelně nakazil na českém území. [celá zpráva]

„Není důvod k panice, exotický název 'západonilská horečka' sice přitahuje pozornost, ale na chřipku obecně umírá každoročně mnohem více lidí,“ připomněla mluvčí kraje Monika Brindzáková.

Virus u komárů a koní na jižní Moravě epidemiologové objevili v červnu. Začátkem září byla nemoc potvrzena u muže, který byl v Řecku. [celá zpráva]

V jižní Evropě si choroba v posledních týdnech vyžádala několik desítek obětí. [celá zpráva]

Není jisté, zda u nás komáři zimují

Šiřitelem nemoci je komár tygrovaný, Aedes albopictus, u kterého odborníci potvrdili přítomnost afrického viru West Nile. Jeho výskyt je u nás stále častější.

„Jestliže v roce 2012 jsme je zjistili na dvou vytipovaných lokalitách, vloni již byli na všech místech, která jsme prohlíželi. Zatím ale nemůžeme potvrdit, zda u nás zimují, nebo se jedná každoročně o jedince, putující k nám ze zahraničí,“ řekl Právu odborný asistent břeclavského pracoviště Krajské hygienické stanice Brno Oldřich Šebesta.

Západonilská horečka
Onemocnění způsobuje vir označovaný jako západonilský virus, který přenášejí komáři tygrovaní. Projevuje se podobně jako jiné virózy. Dětem, starším osobám a lidem s oslabeným imunitním systémem může virus způsobit encefalitidu či meningitidu. Při závažném onemocnění hrozí u rizikových pacientů i smrt. U zdravých osob nemoc často vyvolá jen příznaky připomínající chřipku. Inkubační doba se pohybuje od tří do 14 dnů. Účinný lék ani vakcína zatím neexistuje.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám