Hlavní obsah

Zachraňovali bruslaře z vrtulníků

Novinky, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PLZEŇ

Pod třemi bruslaři se ve středu odpoledne prolomil led na Litické přehradě u Plzně. Záchranáři všechny tři osmnáctiletou dívku a dva dvacetileté mladíky vytáhli z vody z vrtulníku, přičemž jednoho z mladíků pak naložili do člunu hasiči. Ledovou koupel naštěstí všichni přežili a byli přepraveni ihned do plzeňské fakultní nemocnice.

Foto: Jiří Cysař

Nová sluneční elektrárna u Suchomast

Článek

"Dva pacienti byli silně podchlazení a jejich zotavení v nemocnici bude trvat déle. Ten třetí na to byl lépe a bude propuštěn dříve domů," uvedla mluvčí Fakultní nemocnice v Plzni Renata Veselá. "Nejprve se propadl do vody jeden z bruslařů, který bruslil asi 50 metrů od břehu, další dva ho chtěli vytáhnout a skončili pod ledem také. Pomoc zavolal ze břehu náhodný kolemjdoucí.

Šlo o minuty

"Stačilo menší prodlení a mohlo to dopadnout mnohem hůř," řekl mluvčí hasičů František Vaško. "Dostali jsme informace z dispečinku záchranné služby, že na Litické přehradě se topí několik osob, které se propadly pod led. Nejprve jako první vystartoval vrtulník se zdravotnickým personálem, který se snesl nad hladinu přehrady tak, že kola podvozku se takřka dotýkala ledu, palubní technik poté chytil jednoho z topících se bruslařů za oděv a vytáhl do helikoptéry. Poté první vrtulník udělal místo na náš vrtulník. Nalétli jsme zhruba do stejné výšky nad led a jeden z členů naší posádky, vyškolený záchranář, se spustil po laně do vody. Jednoho z topících z vody vytáhl na led, kde si ho převzali hasiči na člunu a druhého po laně dopravil do vrtulníku," řekl Ivan Žák, pilot letecké záchranné služby v Líních u Plzně.

Záchranáři i vodohospodáři důrazně varují, aby lidé nechodili bruslit na led do volné přírody, protože podle nich si nikdo nemůže být jistý ani při velkém mrazu, že se led pod ním neprolomí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám