Hlavní obsah

Záchranáři si stěžují na VZP, nechce jim proplácet výjezdy

Právo, Jan Švábek
Plzeň

Zdravotnické záchranné služby bijí na poplach. Stěžují si na Všeobecnou zdravotní pojišťovnu (VZP) s tím, že jim nechce proplácet výjezdy, u kterých zemřelého neprohlédne lékař, ale koroner. Pojišťovna tvrdí, že jedná v souladu s legislativou a partnerskými smlouvami.

Foto: ZZS Středočeského kraje

Ilustrační foto

Článek

„Postup VZP je absurdní a odporuje selskému rozumu,“ řekl Právu mluvčí záchranné služby v Plzeňském kraji Martin Brejcha. Záchranáři upozorňují, že vyjíždí k řadě případů, u kterých není jasné, zda dotyčný do doby jejích příjezdu zemře. Pokud se tak stane, případ si přebírá koroner a záchranáři odjíždějí.

Právě takový výjezd jim ale nyní pojišťovna odmítá proplatit. Jestliže ho záchranáři proplatit chtějí, musí prý prohlídku zemřelého provést sami. Pak jsou podle nich v sázce lidské životy.

Lékař v ofsajdu

„Na Kralovicku máme jen jednoho lékaře, další je až v Plzni. Pokud má ohledat dvě zemřelé osoby v autě, stráví na místě hodinu a půl papírováním. Po tu dobu bude zablokovaný pro ty, kteří jeho pomoc potřebují a jsou vážně ohroženi na životě,“ upozornil Brejcha. Nedostatek lékařů přitom netrápí jen západočeský region, ale i další kraje, respektive jejich okresy.

Záchranáři tvrdí, že se pojišťovna snaží ušetřit na výjezdu koronerů. „VZP nepostupuje podle zákona a nutí záchranné služby chovat se v rozporu se zákonem o zdravotních službách,“ řekl Právu prezident Asociace zdravotnických záchranných služeb Marek Slabý.

Lékař by měl podle něj na základě platné legislativy v případě úmrtí patřičné osoby konstatovat smrt. Dále by se na místě, na které vyjel, neměl zbytečně zdržovat. „Takový postup doporučuje i ministerstvo zdravotnictví a Česká lékařská komora,“ doplnil Brejcha.

Právě Asociace záchranných služeb si už problém převzala pod svá křídla. Spor s pojišťovnou se týká záchranné služby v Plzeňském, Jihočeském a Karlovarském kraji, které spadají pod pobočku Všeobecné zdravotní pojišťovny v Plzni.

„Když to nepůjde jinak, vyvoláme smírčí řízení s VZP. Pokud se zúčastněné strany nedohodnou na společném řešení, budeme se muset obrátit na soud. Jedná se o závažný a celorepublikový problém,“ uvedl Slabý s tím, že pojišťovna už jihočeské záchrance strhla peníze za výjezdy v posledním čtvrtletí. Jednat se má o statisíce korun. Podle Brejchy problém s jinými zdravotními pojišťovnami není.

VZP: Jednáme podle zákona

Právo požádalo o komentář i VZP. Ta se ale nechtěla ke kauze podrobněji vyjadřovat. „VZP hradí zdravotní služby všem svým smluvním partnerům plně v souladu s platnou legislativou a rovněž v souladu se smlouvami, které s ní tito partneři podepsali. Legislativní normy přitom VZP sama netvoří, ale je jimi při nakládání s veřejnými prostředky vázána,“ uvedl bez dalších podrobností na dotaz Práva tiskový mluvčí pojišťovny Oldřich Tichý.

Reklama

Výběr článků

Načítám