Hlavní obsah

Začátek prosince byl nejchladnější za 40 let

Právo, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

První prosincová dekáda, tedy prvních deset prosincových dní, byla nejchladnější za posledních čtyřicet let. Právu to sdělila Dagmar Honsová z pražského Meteopressu.

Foto: Milan Malíček, Právo

Úklid sněhu na Pražském hradě

Článek

„První prosincová dekáda byla oproti dlouhodobému normálu posledních 40 let, který je –1 stupeň, chladnější o 6 stupňů. V letošních prvních deseti prosincových dnech byl průměr –7 stupňů Celsia. Podobný začátek prosince, tedy studený a na srážky vydatný, byl roku 2001 a srovnatelný byl rok 1969. To pak na Vánoce i v nížinách leželo kolem 30 centimetrů sněhu,“ uvedla Honsová.

Dodala, že v prvních deseti prosincových dnech proti dlouhodobému průměru padesáti let spadlo na území ČR téměř šestkrát víc srážek. „Pro první prosincovou dekádu je průměr srážek 35 milimetrů a letos spadlo 170 milimetrů,“ uvedla Honsová.

Jak bude na Vánoce?

Informovala, že americký a evropský model předpovědi počasí se nyní liší v předpovědi, jak bude na vánoční svátky. „Americký model uvádí, že od středy příštího týdne půjdou denní teploty dolů a v nížinách budou pod bodem mrazu. Naopak evropský model ukazuje, že denní teploty budou v rozmezí od –2 do dvou stupňů. Oba modely se ale shodují v tom, že v noci mrznout bude. Pokud přes den teploty vystoupí nad nulu, tak to nebude výrazné a nemělo by to ovlivnit sněhovou pokrývku. Proto se domníváme, že Vánoce budou letos bílé,“ uvedla meteoroložka Honsová.

V příštích dnech nás čekají poměrně silné mrazy i přes den. O víkendu by mělo být polojasno, na horách sněžení, kdy přibude pět centimetrů sněhu a v nížinách dva centimetry. Ráno bude –12 až –14, místy víc než –20 a přes den bude –9 až –4 stupně Celsia.

V pondělí přes naše území přejde teplá fronta a to přinese oteplení na odpolední 2 stupně. Hrozí mrznoucí srážky a ledovka. Podobně tomu bude i v úterý příští týden.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám