Hlavní obsah

Začátek jara byl nejchladnější za sto let. Je to vzhůru nohama, říká meteorolog

Novinky, jas

Čtyřtýdenní období od 11. března do 7. dubna bylo podle meteorologů nejchladnější za posledních 100 let. Meteorologové naměřili průměrnou teplotu pod minus jeden stupeň Celsia a při srovnání se záznamy z pražského Klementina zjistili, že podobně nízké teploty se v minulosti vyskytovaly před rokem 1860, upozornil ve středu Marjan Sandev z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Červené šípky

Článek

"Zhruba stejně studené období bylo naposled v roce 1958. Z hlediska klementinské řady pozorování se obdobná studená období na území České republiky vyskytovala většinou před rokem 1860, nejchladněji bylo v roce 1853," konstatoval Sandev.

Foto: Český hydrometeorologický ústav

Srovnání průměrných teplot v uvedeném období za posledních 100 let

Za velmi studeným počasím stála podle meteorologů "neobvyklá cirkulace atmosféry" nad Evropou a severním Atlantikem. Meteorologové hovoří o tzv. tryskovém proudění, které letos bylo nebývale silné a posunuté výrazně jižněji, než je obvyklé.

Meteorolog: Je to vzhůru nohama

V tradiční oblasti vysokého tlaku vzduchu nad Azorskými ostrovy se nacházela tlaková níže, která "nepřetržitě zásobovala západní Středomoří chladnějším vzduchem". Meteorologové si povšimli i další neobvyklé situace. Nad Islandem, kde se obvykle tvoří tlakové níže, se naopak utvořila oblast vysokého tlaku vzduchu.

"Současná třetí cesta ochlazení evropského kontinentu spojená s aktivitou ve Středozemním moři není sice také nic neobvyklého, ale nikdy v minulosti netrvala tak dlouho," uvedl Sandev a doplnil, že takovéto anomálie se teoreticky mohou objevit i v létě.

"Je to tak trošku 'vzhůru nohama'. Kdyby se podobná cirkulace opakovala v létě, přinesla by na četných místech evropského kontinentu výrazné povodně," osvětlil rozmary počasí.

Reklama

Výběr článků

Načítám