Hlavní obsah

Začala demolice bývalého kina v Dobříši, se zemí ho srovná bagr

Novinky, los, jdu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dobříš

V Dobříši na Příbramsku začala v pondělí demolice budovy bývalého kina Máj z 50. let. Demoliční práce by měly podle města probíhat ještě v dalších dvou až třech týdnech. Na místě by měl vzniknout park. Celkové náklady za bourací práce i následnou revitalizaci by podle místostarosty Dobříše Tomáše Vokurky (ODS) neměly přesáhnout dva a půl milionu korun.

Bourání budovy bývalého kina v DobříšiVideo: Novinky

 
Článek

„Demolice začala v pondělí a pokračuje poměrně rychle. Bude pokračovat v následujících čtrnácti dnech až třech nedělích. Odstraňujeme kompletní budovu včetně základů,“ vysvětlil Vokurka s tím, že demolice byla již nevyhnutelná. „Budova byla v katastrofálním technickém stavu. V zásadě se jednalo o brownfield uprostřed města, v rezidenční zástavbě, který už bohužel neměl žádné další využití,“ dodal.

Podle něj existovaly v minulosti dva projekty nového využití budovy. „Jeden počítal s výstavbou spolkového domu, druhý s výstavbou knihovny se spolkovou činností. Oboje mělo smysl, protože knihovna je v prostorech, které jsou kapacitně limitující. Dobříš také nemá žádný velký společenský sál,“ uvedl Vokurka.

K realizaci nakonec podle něj nedošlo z finančních důvodů a do budoucna se zatím s dalším projektem nepočítá.

Foto: Novinky

Dobříšské kino kompletně srovná se zemí bagr do tří týdnů

Místo kina, které se nachází vedle mateřské školy a dětského hřiště, tak vznikne městský parčík. Celkové náklady by podle Vokurky neměly přesáhnout dva a půl milionu korun.

Sloužilo jako místo setkávání

Budova kina, která později dostala jméno Máj, byla podle archiváře a kurátora Muzea města Dobříš Jana Michla postavena na začátku 50. let na náklady Československého státního filmu.

„Kino prošlo dvěma výraznějšími modernizacemi. První byla v 60. letech, kdy se předělávalo na širokoúhlý film, a další výrazná rekonstrukce byla v 80. letech, kdy do kina přibyla i vinárna. V 90. letech prudce poklesla návštěvnost a kino se dostalo do finančních potíží,“ dodal Michl s tím, že po několika pokusech o oživení promítání v kině skončilo definitivně v roce 2005.

Foto: Novinky

Historická fotografie kina v Dobříši

Podle něj kino v minulosti patřilo k významným místům ve městě, kde se setkávali lidé z celého okolí. To potvrzuje i dobříšská obyvatelka Stanislava Švagrová. „Přišli jsme se podívat, jak bourají kino, které jsme vlastně zažili od dětství. Budova pro mě znamená hlavně hodně vzpomínek. Chodili jsme do kina se školou, scházeli se tam s kamarády a bylo to strašně pěkné,“ uvedla Švagrová.

Sama však s přestavbou na park souhlasí. „Myslím si, že se to sem docela hodí a že je to dobře vymyšlené,“ dodala.

Reklama

Výběr článků

Načítám