Hlavní obsah

Za synem po operaci nesmíte, slyšela matka v pražské nemocnici

Právo, Jan Martinek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Domoci se zákonného práva mít možnost navštěvovat své dítě v nemocnici stále není jednoduché. A to i přes pokyn ministerstva zdravotnictví, podle kterého má hospitalizované dítě i v době nouzového stavu právo na nepřetržitou přítomnost rodičů, pokud přímo neohrožují léčebný proces, a při současné situaci i za dodržení přísných hygienických podmínek.

Foto: Novinky

FN Motol

Článek

Své o tom ví Kateřina, která se na redakci Práva obrátila po sérii tahanic s pražskou motolskou nemocnicí. Její sedmiměsíční syn se narodil s vrozenou srdeční vadou - defektem komorového septa a se zúženou plicnicí, u které je zapotřebí včasná operace a následný několikadenní pobyt na jednotce intenzivní péče. A zde Kateřina narazila.

„Nemocnice mi nejdřív nabídla, že můžu přespávat na ubytovně, ale když jsem pak volala na příjem a ptala se na ubytovnu, tak mi bylo řečeno, že za dítětem nesmím, protože na JIP nikoho nepouští,“ řekla Právu Kateřina, která zkontaktovala jak kancelář ochránce lidských práv, tak Vládní výbor pro práva dítěte.

Vyléčený taxikář: Vždyť je to jen chřipka, říkali mi napřed lékaři. K práci už se nevrátí

Domácí

„Z obou kanceláří mi napsali, že mám právo dítě v nemocnici navštěvovat. V první žádosti jsem uvedla, že nepožaduji nepřetržitý kontakt, ale chci ho jen občas navštívit. Následovala odpověď, že vstup na JIP není povolen, a že musím respektovat jejich pravidla a pokud ne, operace bude odložena. Ze strany nemocnice jsem to brala jako nátlak,“ řekla matka, která se odvolávala na zákon o zdravotních službách.

Ten přímo garantuje dětským pacientům nepřetržitou přítomnost rodičů v nemocnici. Stejně tak mluví metodický pokyn ministerstva zdravotnictví, který resort vydal před několika týdny.

„Když jsem souhlasila, že dítě nemusím vidět dvacet čtyři hodin, a přijeli jsme do nemocnice, kde jsem absolvovala test na koronavirus, dali mi podepsat informovaný souhlas. Do něj jsem ale napsala, že se budu řídit vnitřním řádem pouze v bodech, které neodporují legislativě ČR,“ popsala Kateřina. „Na to mi dali písemně, že operace neproběhne a příjem se ruší. Paní doktorka mi řekla, že se se mnou vůbec nebude bavit, a syna ani neprohlédli,“ řekla.

Nakonec ale nemocnice povolila. „Řekli mi, že syna můžu vidět jednorázově za celou dobu v řádu několika minut. Nezbyde mi než to respektovat,“ uvedla Kateřina.

Kdo může na JIP, o tom rozhodne lékař

Mluvčí FN Motol Pavlína Danková Právu řekla, že nemocnice nechtěla matce zabraňovat syna navštěvovat. Hájila se ale tím, že na jednotkách intenzivní péče je specifický režim a rozhodovat, kdo do místnosti může vstoupit, musí lékaři.

„Paní bylo nabídnuto, že hned po operaci může syna navštívit. Nemůžeme nikomu garantovat nepřetržitý vstup na jednotku intenzivní péče, kde jsou i jiní pacienti, kterým může jít zrovna o život. Rodič sám nemůže určit, kdy vstoupí na JIP, nemůže tam překážet,“ řekla Právu mluvčí, která se odvolala i na část zákona, podle které nesmí přítomnost rodiče narušovat poskytování zdravotních služeb.

Všeobecná fakultní nemocnice v Praze zakázala návštěvy na všech odděleních

Koronavirus

Kateřina ovšem argumentovala tím, že jí od začátku šlo o to, aby mohla být pouze synovi nablízku a občas jej na chvíli navštívit. V mailové komunikaci, kterou má Právo k dispozici, ze strany nemocnice přímo stojí, že vstup na JIP není povolen.

„Situace se nějak vyvíjí v čase, platila opatření kvůli koronaviru,“ uvedla Danková. „Nabídka posléze zazněla a paní řekla, že ji akceptuje,“ řekla. Za Kateřinu se ale postavilo i ministerstvo zdravotnictví. „Nemocnice by měla stanovit rozumné a transparentní podmínky, za kterých lze umožnit zákonnému zástupci přítomnost u nezletilého. Pokud je splní, jako v tomto případě, není zde důvod k omezování vstupu rodiče do nemocnice,“ uvedla pro Právo mluvčí resortu Gabriela Štěpanyová.

Že nemocnice nepostupovala správně, si myslí i Agnes Němečková z propacientské organizace Juno Moneta, která zastupuje práva nezletilých pacientů, a která se případem Kateřiny zabývá. „Není to první případ, který s motolskou nemocnicí řešíme, k podobným věcem zde docházelo i před koronavirovou pandemií. Paní Kateřina nepožadovala nepřetržitý přístup na JIP a od začátku počítala s tím, že jde o specifické pracoviště,“ řekla Právu Němečková.

Reklama

Výběr článků

Načítám