Hlavní obsah

Za sběr medvědího česneku v přírodní rezervaci může být tučná pokuta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Milovníci medvědího česneku jsou v pohotovosti. Oblíbená pochoutka z lesa se letos objevila zřejmě díky teplému počasí o zhruba deset dnů dříve. Ne všude je však sběr štiplavých listů povolený. Zakázáno je trhat ho v přírodních rezervacích nebo chráněných krajinných oblastech.

Foto: Archiv MP Brno, Novinky

Medvědí česnek

Článek

Za trhání česneku, jehož zákaz vychází ze zákona, který zapovídá ve všech přírodních rezervacích sběr rostlin, může být udělena pokuta až citelných sto tisíc korun.

Upozorňují na to brněnští strážníci, kteří každoročně kontrolují trhání listů medvědího česneku v přírodní rezervaci Černovický hájek na okraji města. Kolem ní vede místní komunikace a hned u vozovky je v těchto dnech už sytě zelený koberec medvědího česneku.

Foto: Archiv MP Brno, Novinky

Zákaz sběru či trhání plodin v rezervaci vychází ze zákona.

A i když se zde kontroly zákazu sběru provádějí už několik let, stále se najdou lidé, kteří jsou ochotni riskovat pokutu.

„I proto zde právě v těchto dnech zesilujeme kontrolní činnost a k přírodní rezervaci jezdí naše hlídky několikrát denně a to i v noci,“ upozorňuje případné sběrače v zákonem zapovězených místech mluvčí městské policie Brno Jakub Ghanem.

„I přes zákazy, které jsou zde viditelně vyvěšeny, se vždy najdou lidé, kteří pokutu riskují. Obvykle se však naše kontroly odehrávají v klidu, a sběrači uznají své pochybení, většinou nemají listů mnoho. Setkali jsme se zde však i se sběračkou, která měla natrhaných šest pětadvacetilitrových pytlů na odpadky a ještě k tomu napěchovaný kbelík. Tento případ skončil citelným postihem ve správním řízení,“ doplnil mluvčí.

Mírné ochlazení přinese ranní mrazy. A může vrátit sníh na hory

Počasí

Reklama

Výběr článků

Načítám