Hlavní obsah

Za ministry dorazili do Jablonce farmáři, na Fialu pokřikovali nespokojenci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česká vláda vyrazila na výjezdní zasedání do Jablonce nad Nisou. Na sever Čech se kvůli tomu znovu vydali nespokojení zemědělci. Přijeli s několika traktory i s dokumentem, který sepsali společně s polskými a německými farmáři. Předali ho i premiérovi, na kterého si krátce poté počkali i nespokojení obyvatelé města.

Premiér Fiala musel v Jablonci nad Nisou čelit pokřikování nespokojených obyvatel městaVideo: Michael Polák, Novinky

 
Článek

Zhruba dvanáct traktorů dopoledne pomalou jízdou objíždělo okolo centra Jablonce nad Nisou. Zástupci nespokojených farmářů sem přijeli znovu protestovat proti tuzemské i evropské zemědělské politice. Ministrům tak nedali klid ani na jejich výjezdním zasedání.

Zástupci zemědělců se už dopoledne setkali s ministrem zemědělství Markem Výborným (KDU-ČSL) a ministrem práce a sociálních věcí Marianem Jurečkou (KDU-ČSL).

Předseda liberecké Regionální rady Agrární komory ČR předal ministrovi Výbornému memorandum, které o uplynulém víkendu vytvořili a společně podepsali farmáři z Česka, Polska a Německa. Dokument pouze shrnuje požadavky, s nimiž se zemědělci obraceli na vládu už v předchozích týdnech, jde mimo jiné o revizi společné zemědělské politiky Evropské unie, odmítnutí současné podoby zelené politiky nebo zastavení bezcelního přílivu produktů ze zemí mimo Evropskou unii a zablokování bezcelního dovozu z Ukrajiny.

Foto: Michael Polák, Novinky

Zemědělci přivezli do Jablonce memorandum, které o uplynulém víkendu vytvořili a společně podepsali farmáři z Česka, Polska a Německa.

„Je to výzva našim politikům, aby začali jednat tak, aby se zemědělství dostalo z krize. Jde o společné problémy našich zemědělců, i těch v Německu a Polsku,“ řekl Robert Erlebach, předseda liberecké regionální rady Agrární komory ČR. Dokument, připravený v modrých deskách, předal osobně ministrovi zemědělství Výbornému a později i premiéru Fialovi.

Farmáři v  Jablonci diskutovali s ministry Výborným a JurečkouVideo: Novinky

„Hnůj se má sypat na pole, traktory patří taky na pole. My máme být za jednacím stolem a bavit se o tom, co české zemědělství potřebuje,“ řekl premiér už dnes ráno, když se cestou do Jablonce zastavil v Sadové u Hradce Králové.

V Jablonci premiér zdůraznil, že je v kontaktu nejen s asociacemi zemědělců, ale že navštívil i jednotlivé farmy. „Bavím se s lidmi, co je trápí a v čem vidí problémy. Obilí je jedna věc, každý rok je to něco jiného, ale zásadní problém je ta obrovská regulace a to se musí vyřešit,“ řekl premiér při setkání se zástupci zemědělců před jabloneckou radnicí.

Právě tam si ale na Fialu počkalo i několik nespokojených obyvatel města. Šlo o lidi ve středním věku i starší. Premiéra zasypali dotazy i urážkami a sami si všechno natáčeli na mobilní telefony.

Foto: Michael Polák, Novinky

Premiér Petr Fiala v obležení ochranky, novinářů i nespokojených obyvatel Jablonce nad Nisou

„Vy se ani nedáte poslouchat. Živíte tady Ukrajince, ale lidé tu žijou na h…o. S vaší vládou už se nedá mluvit slušně,“ řekla premiérovi jedna z žen. Fialu pak bombardovala dotazy a výkřiky o tom, proč vozí otrávené obilí z Ukrajiny nebo proč v Česku umírá tolik lidí na vakcíny. „Žádné obilí z Ukrajiny se sem nevozí. Nevěřte všemu, co se mezi dezinformacemi objevuje,“ reagoval Fiala.

Předtím než premiér vstoupil do budovy jabloneckého Eurocentra, kde se samotné výjezdní zasedání koná, setkal se také s Milanem Starcem ze spolku zastupujícího obyvatele Uhelné, malé osady ležící nejblíže k dolu Turów.

Právě ve středu totiž soud ve Varšavě zrušil platnost posouzení vlivu těžby v dole Turów na životní prostředí (EIA), které umožnilo prodloužení prací v dole poblíž hranic s Českem až do roku 2044.

Starec Fialu za obyvatele žijící v blízkosti dolu upozornil na to, že česko-polská dohoda o dopadech těžby nefunguje a měla by se revidovat. Fiala slíbil, že se bude problematice Turówa znovu věnovat.

Varšavský soud zrušil platnost posudku, který umožnil prodloužení těžby v Turówě

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám