Hlavní obsah

Za atentátem na Heydricha stály tisíce hrdinů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Desítky akcí a výstav budou celý květen a červen po celé republice připomínat 80. výročí od operace Anthropoid a úto­ku na nacistického pohlavára Rein­harda Heydricha. Mají ukázat hrdinství tisíců lidí, kteří stáli za parašutisty Jozefem Gabčíkem a Janem Kubišem.

Foto: ČTK, Právo

Heydrichův automobil byl vrženou pumou poškozen v Kichmayerově ulici v Holešovičkách.

Článek

Osudy lidí v odboji Národní muzeum za pomoci Vojenského historického ústavu (VHÚ) i ministerstev obrany a kultury přichystalo vel­ký projekt k připomenutí pře-lo­mových událostí. Spustilo web www.1942.cz se seznamem všech akcí a bohatě ilustrovaný dobovými fotografiemi a dokumenty 27. května. V den výročí atentátu na Heydricha, zvaného pražský kat, pak muzeum otevře výstavu Nikdy se nevzdáme!

„Chceme ukázat neobyčejnou statečnost obyčejných lidí,“ řekl ředitel Národního muzea Michal Lukeš. Autor výstavy Michal Stehlík také podotkl, že chtějí vypíchnout osudy lidí, kteří se zapojili do odboje.

Historik: Rozhodnost generála Moravce nastartovala český odboj

Domácí

„Říkáme tomu nesamozřejmost statečnosti, protože když se podíváte na stránky protektorátních novin během druhého stanného práva, tak vidíte jen zprávy o vítězství německých vojsk a o tom, jak celý svět směřuje k vládě Třetí říše. Tady nebylo světlo na konci tunelu, a o to statečnější bylo rozhodnutí každého člověka,“ uvedl Stehlík.

Chceme ukázat neobyčejnou statečnost obyčejných lidí Michal Lukeš, ředitel Národního muzea

Ministr kultury Martin Baxa (ODS) poznamenal, že komunistický režim hrdiny akce Anthropoid upozadil. „To chceme změnit a chceme, aby si od příště malí kluci, když si hrají na vojáky, hráli na Gabčíka s Kubišem,“ uvedl Baxa.

Příběh amerického osvoboditele oživil vnuk

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám