Hlavní obsah

Z Václavského náměstí po více než 20 letech zmizelo Café Tramvaj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Uprostřed Václavského náměstí v Praze už nestojí Café Tramvaj se dvěma historickými vozy. Podle příspěvku šéfa finančního výboru Prahy 1 Giancarla Lambertiho (TOP 09) ji ve čtvrtek večer jeřáb naložil na nákladní auto.

Foto: Giancarlo Lamberti

Odvoz jednoho z historických vozů, které sloužily jako kavárna

Článek

Historickou tramvaj a vlečný přívěs dohromady s plochou 38 metrů čtverečních nabízela k prodeji za půl milionu korun realitní kancelář.

Jiný inzerát uváděl cenu dvojnásobnou a v podmínkách jednoho z inzerátů stálo, že tramvaj bude přemístěna jeřábem. „Kavárna je kompletně vybavená, včetně rozvodů elektřiny, rozvodů vody, odpadů a WC,“ stálo v inzerátu.

Realitní makléř, který má prodej na starost, na dotaz redakce pouze uvedl, že pokud ví, „historická tramvaj byla pouze odvezena, ale zřejmě ještě nebyla prodána“.

Kavárna navštěvovaná hlavně turisty a s cenami pro turisty na Václavském náměstí stála od roku 2001. Měla ale potíže s radnicí Prahy 1.

Lamberti při kontrole užívání veřejných prostranství v centru Prahy zjistil, že kavárna nemá povolenou zahrádku.

„Provozovateli byly v minulém roce vypovězeny nájemní smlouvy,“ uvedl na sociální síti Lamberti. Úřad Prahy 1 se podnětem začal vážně zabývat a provozovateli mají hrozit pokuty.

Až půl milionu korun pokuty totiž hrozí za nesplnění ohlašovací povinnosti. „To se dá uplatnit bez ohledu na velikost záboru,“ řekl Lamberti Novinkám s tím, že se k tomu se dá vyměřit částka za místní poplatek za každý metr čtvereční a den užívání.

Cena je dána vyhláškou, u Václavského náměstí jde až o 60 korun za metr čtvereční a den.

Na Václavském náměstí se začnou stavět tramvajové koleje

Domácí

„Pokud některý provozovatel veřejný prostor skutečně užívá, ale nehradí místní poplatek, tak lze tento poplatek vyměřit za tři roky zpětně,“ uvedl Lamberti.

Café Tramvaj by odzvonilo tak jako tak. Hlavní město s dopravním podnikem totiž připravily rekonstrukci horní části Václavského náměstí, aby tam vrátily trať skutečné tramvaje.

Práce mají vypuknout na konci června. V místě kavárny se počítá s podzemní nádrží na dešťovou vodu pro zalévání zeleně.

Foto: Giancarlo Lamberti

Odvezení vozů Café Tramvaj nákladním vozem

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám