Hlavní obsah

Z pražského dopravního podniku se ztrácela až miliarda ročně

Právo, Josef Koukal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Dopravní podnik hlavního města Prahy nesužuje jen kauza provizí z tisku jízdenek, kvůli níž byl ve čtvrtek zadržen a obviněn lobbista Ivo Rittig. Další a zřejmě mnohem vydatnější finanční toky se z rozpočtu podniku rozlévaly i do jiných pochybných zakázek.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Sídlo pražského dopravního podniku

Článek

„To, co dnes dělá policie, je taková druhá vlna,“ řekl Právu advokát a bývalý pražský vyšetřovatel Václav Láska. „V první vlně obvinila ty, o nichž si myslí, že uzavřeli pro dopravní podnik nevýhodné smlouvy a vlastně ho tunelovali, a to, co teď následuje, je legalizace výnosů z trestné činnosti,“ dodal Láska.

Spoluzakladatel české pobočky organizace Transparency International se před půl druhým rokem podílel na analýze sporných zakázek, které měly dopravní podnik hlavního města připravit o stamilióny korun.

Analýzu objednal tehdejší pražský primátor Bohuslav Svoboda (ODS) a na jejím základě podal dopravní podnik v srpnu 2012 několik trestních oznámení.

„Těch okruhů, které jsme prověřovali, bylo deset. Někde jsme doporučili postup směrem k trestním oznámením, jinde postup směrem k vypovězení smlouvy nebo prohlášení smlouvy za neplatnou. Každý bod měl nějaký konkrétní závěr,“ podotkl Láska.

Z podniku utíkaly miliardy

Nynější postup policie vůči kmotrům formátu Rittiga je podle Lásky další kapitolou. I proto, že provize z tisku jízdenek MHD se podařilo nejlépe popsat.

„Ale princip byl stejný i u ostatních kauz,“ připomíná advokát. „Byla vybudována jedna struktura zahraničních firem, které peníze praly, a ta byla společná pro všechny skutky podvodné činnosti dopravního podniku,“ dodal Láska.

„Platily se stamiliónové částky za marketingové služby. Dále šlo o rekonstrukci vestibulů metra, SMS jízdenky, bezpečnostní systém,“ vyjmenovává ředitel Nadačního fondu proti korupci Petr Soukenka, který na kauzu s lístky upozornil.

Podle Lásky mohla být z podniku nelegálně vyvedena až miliarda korun ročně.

„Je to můj laický odhad. Nejde totiž jen o Ivo Rittiga, byly tam dvě až tři takové skupiny, které se na trestné činnosti podílely. Jsou to osvědčená jména, která obíhají médii,“ uvedl Láska s tím, že konkrétnější být ve svých vyjádřeních nemůže.

Exředitel tunelování popírá

Loni totiž dostal pokutu 200 tisíc korun od České advokátní komory za to, že vysávání peněz z dopravního podniku uvedl do souvislosti s Rittigovými právníky z advokátní kanceláře Šachta & Partners (dnes MSB Legal). Advokát David Michal z této kanceláře je jedním ze čtveřice, kterou ve čtvrtek zadržela policie včetně Rittiga.

Bývalý ředitel dopravního podniku Martin Dvořák s obviněními zásadně nesouhlasí. Za jeho vedení podnik údajně pracoval s vyrovnaným rozpočtem.

„Buď bude někdo neustále dávat na absolutně nelogické výstřely lidí, jako je (Karel) Randák (člen Nadačního fondu proti korupci, pozn. red.) nebo Láska, což je z hlediska jejich odborných znalostí nesmysl, nebo se podívá na reálné podklady a čísla,“ řekl Právu Dvořák.

„Já odcházel s nulovým provozním ziskem a poslední dva roky je tam ztráta 400 miliónů korun každý rok a ještě došlo k navýšení nákladů,“ podotkl bývalý ředitel.

Reklama

Výběr článků

Načítám