Hlavní obsah

Z odpadu poklad? Sběrné dvory nabízejí záchranu vyhozených věcí

Novinky, Natálie Lošková, luh, kk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Použité funkční věci, kterých se lidé chtějí zbavit, mohou nyní dostat druhou šanci. Pražské sběrné dvory odstartovaly nový projekt takzvaných re-use pointů. Lidé si z nich mohou zdarma odnést nechtěné věci. Projekt má nejen ulehčit rostoucí produkci odpadu, umožňuje i záchranu stále funkčních věcí, které by jinak skončily na skládce.

Re-use pointy ve sběrných dvorech dávají odložených věcem druhou šanciVideo: Novinky

 
Článek

Projekt započal v říjnu, kdy dvory začaly předměty nabírat. Od té doby se jim podařilo nashromáždit přes 250 kusů, které mohou získat nového majitele a druhou šanci. Zatím této novinky využilo téměř sto lidí a Pražské služby věří, že se projekt do budoucna ještě rozšíří.

„V Praze je produkováno relativně velké množství odpadu, které ve finále ani  odpadem být nemusí. Jsou to různé drobné předměty jako například knihy, keramika, dětské hračky či předměty větší velikosti, například obrazy, nábytek nebo jízdní kola. My těmto předmětům nyní můžeme dát druhou šanci, nemusí se stát ihned odpadem a mohou posloužit někomu dále,“ sdělil Novinkám tiskový mluvčí Pražských služeb Radim Mana.

Unikátní česká technologie přemění odpad na suroviny. Nahradit tím může ropu

Domácí

Na drobné i větší úpravy nábytků z re-use pointů se specializuje několik opravárenských dílen, které se sběrnými dvory spolupracují. „Věci, které jsou nějakým způsobem historické a opravitelné, mohou zájemci přinést k nám, kde je mohou opravit svépomocí nebo po domluvě s naší partou za 250 korun na denní práci,“ řekl Novinkám vedoucí Cirkulární dílny Martin Štěrba.

Nejčastěji podle něj do dílny lidé přicházejí s historickými kousky. „Jsou to věci od první republiky, přes 60. léta až po současnost. Ty věci ze současnosti jdou ale dost špatně renovovat, nejsme na to tak zaměření a technologicky to není úplně dobře možné. Někdy stačí jenom vyčištění, někdy výměna pantů nebo se opaluje, obrušuje, barví, lakuje, moří, vyměňují se komponenty,“ dodal.

Výběr přes aplikaci

Na kvalitu odložených věcí dohlíží obsluha, která zhodnotí stav každého předmětu. Poté každý z nich vyfotí a nahraje do aplikace, ve které mohou zájemci vybírat ve dvou fázích.

V první fázi, která je stanovena na čtrnáct dní, z nabídky vybírají nábytkářské banky, sociální zařízení nebo opravárenské firmy. „Víme, že se o ně skutečně postarají, renovují je a nabídnou dál tak, aby odpad, co už vlastně není odpad, měl druhou šanci,“ vysvětluje dvoustupňový systém Manák.

Po uplynutí dvou týdnů předměty propadají do veřejné sekce. Na webu www.praho.nevyhazujto.cz či v mobilní aplikaci Nevyhazujto si je může kdokoliv zarezervovat a následně si je v Re-use pointu vyzvednout.

Víte, jak správně recyklovat drobné elektrospotřebiče? Ne vždy je musíte vyhodit

Jak na to

Momentálně se v Praze nacházejí dva re-use pointy, a to ve sběrných dvorech ve Vysočanech a na Spořilově.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám