Hlavní obsah

Vzpomínky musíme udržovat, připomínali politici význam Pražského povstání

Pamětníci, politici i zástupci spolků a organizací si v pátek před budovu Českého rozhlasu ve Vinohradské ulici připomněli 78. výročí zahájení Pražského povstání. Právě slova „je sechs hodin“, která pronesl moderátor Zdeněk Mančal, se stala spouštěčem tehdejších událostí.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Pietní akt k výročí Pražského povstání. U mikrofonu předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS)

Článek

Předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) připomněl, že Pražské povstání, potažmo boj o tehdejší Československý rozhlas je „připomínkou toho, kým jsme a kým chceme být“.

Podobně jako generální ředitel Českého rozhlasu René Zavoral připomněl konflikt na Ukrajině a apeloval i na média, aby si udržela svou nezávislost.

„Naší povinností je volat vše demokratické na pomoc demokracii, vše svobodné na pomoc svobodě, a to nejen proto, že Putinovi vojáci dnes vraždí nevinné lidi,“ dodal s poukazem na výzvu, která v květnu 1945 zněla do éteru a vyzývala lidi k obraně rozhlasu, který se nacisté pokoušeli obsadit.

Předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová poděkovala všem, kteří se do povstání zapojili. „Nejen já, ale i my ostatní jsme povinní splácet dluh a o svobodu pečovat,“ uvedla šéfka Sněmovny.

„Vzpomínky se vytrácí velmi snadno, vzpomínky se musí udržovat,“ apeloval pražský primátor Bohuslav Svoboda (ODS) s tím, že i mladí lidé by měli mít povědomí o tom, co znamenaly květnové události roku 1945.

Voláme českou policii, střílí se zde! Pražské povstání začalo výzvou rozhlasu o pomoc

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám