Hlavní obsah

Vzpomínkový pochod za Havla vyrazil k Hradu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Desítky lidí se v pondělí večer sešly na náměstí Václava Havla v Praze, odkud vyrazili na vzpomínkový pochod nazvaný Srdce na Hrad. Ten se koná u příležitosti 12. výročí Havlova úmrtí. Průvod půjde přes Újezd a Malostranské náměstí na Hradčanské náměstí.

Vzpomínkový pochod na Václava HavlaVideo: Pavel Jaňurek, Novinky

 
Článek

Lidé nesou dřevěné srdce, na kterém svítí světýlka, někteří mají i další menší papírová srdce nebo českou vlajku. První český prezident Václav Havel zemřel na své chalupě na Hrádečku 18. prosince 2011 ve věku 75 let.

Lidé si na náměstí Václava Havla před odchodem průvodu fotili červené svítící srdce a zapalovali svíčky. Někteří mají i tibetskou vlajku. Na Hradčanském náměstí zazní proslovy, zazpívat by měl podle organizátorů hudebník, výtvarník a zpěvák Iby Pop. Dřevěné srdce i knihu mapující všechny minulé ročníky předají organizátoři akce Kanceláři prezidenta republiky. Na shromáždění i následný průvod dohlíží policie.

Podle předsedy Senátu Miloše Vystrčila (ODS) dokázal Havel ostatní lidi přesvědčit, že nejdůležitější je svoboda. Je třeba si připomínat hodnoty, které bývalý prezident zdůrazňoval, jako je boj za svobodu, svědomí, zodpovědnost a láska k vlasti, řekl dnes na pietní akci u hrobky Havlových na Vinohradském hřbitově v Praze. Společně s dalšími zástupci horní komory u příležitosti výročí Havlova úmrtí položil květiny a zapálil svíčku.

Zemanova vánoční tradice je mrtvá. Pavel bude mít novoroční projev jako Havel a Klaus

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám