Hlavní obsah

Výrazně se oteplí, slibují meteorologové

Novinky, mif

Během posledních dvou týdnů jsme se příliš teplých dnů nedočkali. V druhé polovině května by však rtuť v teploměrech měla vystoupat až k hranici 20 °C. Vyplývá to z dlouhodobé předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ), která byla zveřejněna v sobotu.

Foto: Petr Horník, Právo

Článek

Celkově by měly být nadcházející čtyři týdny teplotně normální až slabě nadnormální. „Po končícím chladném týdnu (12. – 18. května) očekáváme následující týden výrazné oteplení,“ uvedli meteorologové v předpovědi.

V dalších týdnech rtuť v teploměru spadne o pár stupňů, ale stále bude citelně tepleji než na začátku května. „Další tři týdny předpovídaného období by měly být teplotně blízko dlouhodobým průměrům,“ konstatovali meteorologové.

Déšť počasí příliš kazit nebude

Ani přílišné srážky by neměly počasí příliš kazit. „Z hlediska množství srážek předpokládáme, že období od 19. května do 15. června bude jako celek normální,“ stojí v předpovědi ČHMÚ.

„Nejméně srážek se očekává v prvním předpovědním týdnu (19. – 25. května), nejvíce v týdnu druhém (26. května – 1. června) a čtvrtém (9. – 15. června). Vzhledem k tomu, že bude přibývat srážek bouřkového charakteru, lze předpokládat velké lokální rozdíly v celkovém množství spadlých srážek,“ uzavřeli meteorologové.

Průměrná teplota v Česku od 19. května do 15. června v letech 1981 až 2010 byla 15,4 °C, průměrný úhrn srážek dosáhl 73 milimetrů. Průměrné hodnoty jsou pro celou ČR do nadmořské výšky přibližně 600 metrů.

Reklama

Výběr článků

Načítám