Hlavní obsah

Výkonný ředitel ŘSD jezdil rallye ve voze firmy, která pak dostala zakázky

Výkonný ředitel státní příspěvkové organizace Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) Michal Hala (ČSSD) závodil před třemi lety v rallyesprintu ve voze sponzorovaném stavební firmou Edikt. Tato firma v následujících letech získala od ŘSD skoro 30 zakázek ve stamiliónové hodnotě. Informovala o tom Česká televize s tím, že se Hala k nařčení ze střetu zájmů odmítá vyjádřit.

Foto: ČTK

Ilustrační foto

Článek

„Celé to je jednoznačně porušení všech základních etických předpokladů pro fungování státního úředníka. Ten člověk by měl okamžitě odstoupit,“ řekl ředitel organizace Transparency International David Ondračka.

Hala, který byl před třemi lety ředitelem úseku vnitřních věcí ŘSD, hraje klíčovou roli především u menších zakázek zadávaných v takzvaným užším řízení. „ŘSD v těchto případech vždy vyzývá pětici firem, aby podaly nabídku. A právě Hala určuje, kdo se mezi těch pět dostane,“ napsal podle ČT týdeník Ekonom.

Stavební firma Edikt v posledních třech letech podle ČT vyhrála většinou tendry i přesto, že nabídla mnohem vyšší cenu, než odhadovali projektanti. ŘSD se redaktorům České televize k celé záležitosti rovněž nevyjádřilo.

Hala rovněž letos v červnu uspořádal narozeninovou oslavu, jejíž náklady zřejmě přesáhly tři čtvrtě miliónu korun. Akce se účastnili i zástupci stavebních firem. Hala k tomu uvedl, že na výdajích na akci se částečně podílel sám, část nákladů zaplatili jeho přátelé.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám