Hlavní obsah

Vydatné srážky bortily na Zlínsku domy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Neustávající déšť v noci na středu nejenže zvedal hladiny řek na východě Moravy, ale způsobil i výraznější škody na nemovitostech. Ve Spytihněvi na Zlínsku a nedalekých Kudlovicích na Slovácku se kvůli podmáčeným stěnám zřítily části domů. Oba byly naštěstí neobydlené.

Demolice domů po srážkách ve SpytihněviVideo: Aleš Fuksa, Právo

 
Článek

„Za pár týdnů se měl bourat. Už tu nikdo nebydlel. Naštěstí,“ řekl Právu jeden z hasičů zasahujících u zborcené části patrového rodinného domu v Kudlovicích.

Obdobně tomu bylo i ve Spytihněvi, kde však hrozilo zřícení čelní stěny na hojně frekventovanou hlavní silnici spojující Slovácko se Zlínem a Přerovem. Právě kvůli možným dalším komplikacím zde velitel zásahu povolal speciální záchrannou jednotku hasičů z Hlučína, kteří přijeli s těžkou mechanizací a během středy zbořili část domu ohrožující projíždějící vozy. Po dobu zásahu tak byla hlavní silnice na několik hodin uzavřena a policisté odkláněli dopravu na objízdné trasy.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Část zříceného domu ve Spytihněvi

„Silný a dlouhotrvající déšť promočil u dvoupatrového rodinného domu střešní krytinu a voda se dále dostala do horního patra objektu. Hrozilo zřícení čelní stěny na hlavní komunikaci. Ale také boční stěny nacházející se v těsné blízkosti místní základní školy. Žáci tak byli evakuováni do náhradní budovy,“ přiblížila mluvčí krajských hasičů Lucie Javoříková.

Mladík na Zlínsku pobodal otce kuchyňským nožem

Krimi

Profesionální i dobrovolní hasiči se od půlnoci z úterý na středu podle mluvčí nezastavili a stále vyjížděli k událostem způsobeným právě vydatným deštěm. Nejvíce výjezdů, kolem dvaceti, měli hasiči na Zlínsku. Déšť a výjezdy s ním spojené se však nevyhnuly ani kolegům z okolních okresů.

„Šlo převážně o čerpání vody ze zatopených objektů, čištění kanalizačních vpustí na silnicích a k odstraňování popadaných stromů na komunikace,“ podotkla mluvčí.

Na některých tocích se zvedla hladina na první a druhý stupeň povodňové aktivity. Během čtyřiadvacetihodinového součtu dopadlo na území Zlínského kraje až 65 milimetrů srážek. „Nejvíce v Bělově na Zlínsku,“ sdělil mluvčí Povodí Moravy Petr Chmelař s tím, že v průběhu středy dešťové srážky postupně slábly.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám