Hlavní obsah

Vybodovalo se už sedmdesát tisíc řidičů, drtivá většina jsou muži

Právo, Jiří Novotný

Bodový systém postihu neukázněných motoristů, který v Česku funguje od 1. července 2006, připravil o řidičský průkaz již 70 tisíc řidičů. Ti o něj automaticky na rok přišli po dosažení dvanácti bodů. Zpět jej mohou dostat až po absolvování testů v autoškole.

Foto: Policie ČR

Ilustrační foto

Článek

„Z těchto 70 tisíc řidičů bylo zhruba 65 500 mužů a 4500 žen. Aktuálně je v ČR stále ještě téměř 40 tisíc vybodovaných řidičů,“ řekl Právu mluvčí ministerstva dopravy Tomáš Neřold.

Ze statistiky vyplývá, že nejvíce neukáznění jsou řidiči ze Středočeského kraje, z Prahy a Jihomoravského kraje. Naopak nejméně vybodovaných řidičů dosud bylo v Karlovarském, Libereckém a v Pardubickém kraji.

V České republice je registrováno 6,7 miliónu řidičů, z toho 3,7 miliónu mužů a téměř tři milióny žen. Celkem bylo motoristům rozdáno už přes 15 miliónů bodů. Po roce jízdy bez bodovaného přestupku jsou však řidiči z konta až čtyři body automaticky umazány.

Bodový systém se osvědčil. Snažíme se ho zpřehlednit a zjednodušit
Dan Ťok, ministr dopravy

Od května 2008 si mohou své konto vylepšit také absolvováním školení bezpečné jízdy, díky němuž se jim odečtou tři body.

„Bodový systém se osvědčil. Přispěl k větší bezpečnosti na silnicích a ke snížení počtu smrtelných obětí nehod. Rádi bychom však, aby byl pro řidiče přehlednější a aby o stavu svého bodového konta byli lépe informováni. Tímto směrem jdeme v našem návrhu nové podoby bodového systému,“ ujišťuje ministr dopravy Dan Ťok (za ANO).

V návrhu této chystané novely zákona o provozu na pozemních komunikacích je proto i ustanovení, že když o to řidič požádá, bude od příslušného úřadu dostávat prostřednictvím esemesek či e-mailů informace o každé změně svého bodového konta. [celá zpráva]

Platnost nejspíš až v lednu 2018

Cílem MD je bodový systém výrazně zjednodušit. Místo dosavadní sedmibodové stupnice mají být proto přestupky rozděleny do tří kategorií s šesti, čtyřmi nebo se dvěma udělovanými body.

Novinkou je také záměr MD navyšovat sazby na dvojnásobek, pokud bude spácháním přestupku způsobena dopravní nehoda. Nejvyšší možná výše pokuty však má být omezena na 100 tisíc korun.

Na dotaz Práva, jak přípravy nového bodového systému pokročily, odpověděl Neřold: „Pracovní skupina přes léto posoudí všechny dosud podané připomínky a v září s dopracovaným návrhem seznámíme poslance a senátory. Koncem roku bude návrh novely předložen vládě a poté jej projedná parlament.“

Když legislativní proces proběhne hladce, mohl by nový systém bodů nabýt účinnosti ve druhé polovině příštího roku. Reálnější je však až 1. leden 2018.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám