Hlavní obsah

Všechno plníme, pochválil se premiér Sobotka a slíbil snížení daní

– Praha
Novinky, Václav Lang

Výčet úspěchů vlády za jejích sto dnů činnosti, sliby týkající se snížení daní a dostatku práce a také výzva k účasti u voleb do Evropského parlamentu. To byl projev premiéra a předsedy ČSSD Bohuslava Sobotky, který pronesl na prvomájových oslavách své strany na pražském Slovanském ostrově.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jan Keller (vlevo) a Bohuslav Sobotka při příležitosti prvomájového setkání ČSSD s voliči v Praze na Střeleckém ostrově.

Článek

Oslav svátku práce se na Slovanském ostrově nedaleko Národního divadla zúčastnilo asi 150 lidí. Na pódiu jim hrála dechovka, k dispozici měli stánky s propagačními materiály nebo atrakce pro děti. Mnozí si odnesli oranžový balónek s nápisem ČSSD, jiní dali přednost párku a pivu.

„Já sem jdu stejně jen na ten párek a pivo,“ pronesl starší muž o holi.

Jiní ale byli horliví promluvit si s premiérem nebo dalšími přítomnými politiky, například ministryní práce Michaelou Marksovou nebo lídrem pro volby do Evropského parlamentu Janem Kellerem. Kromě nich se do parku u žofínského paláce dostavili například zástupce ombudsmanky Stanislav Křeček, Vladimír Špidla nebo exministr Karel Březina.

Bohuslav Sobotka se ujal slova a využil příležitosti, aby zhodnotil nedávno uplynulých sto dní vládnutí. „Sociální demokraté plní sliby, se kterými šli do voleb,“ prohlásil a jmenoval například zrušení druhého pilíře, zdravotnických poplatků, snížení DPH na léky nebo naopak zvýšení důchodů.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Premiér Sobotka na prvomájovém setkání ČSSD s voliči v Praze.

„Slíbili jsme, že sestavíme vládu, která se bude starat o hospodářský růst a zaměstnanost. Změnili jsme politiku, snažíme se podporovat vznik nových pracovních příležitostí, snažíme se podporovat nové investice, které by přišly do České republiky a pomohly v regionech, kde je množství lidí bez práce. Slíbili jsme, že změníme politiku vlády vůči seniorům. Splnili jsme i tento slib,“ vyjmenoval premiér.

Kritici vyčítali neplnění slibů

Opačného názoru však byla zhruba desítka lidí postávajících na můstku ke Slovanskému ostrovu s transparenty, které Sobotkově vládě vyčítaly právě neplnění předvolebních slibů. „Dříve stranou práce a míru, dnes stranou kapitálu a války?“ stálo na jednom z nich. „Zaorálku, nechcem válku,“ byl nápis na dalším plakátu.

K sociální politice se blíže vyjádřila ministryně práce a sociálních věcí. Podle ní neplatí, že by dnes lidé v práci neotročili. „Vidím případy, kdy si prodavačka v nějakém supermarketu nemůže ani dojít na záchod, vidím případy, kdy třeba majitelé stavebních firem porušují bezpečnost a ochranu zdraví při práci, což může mít za následek někdy i smrtelné úrazy,“ podotkla.

„Je to především ČSSD, která bojuje za to, aby lidé pracovali v důstojných podmínkách, aby za svoji práci dostávali důstojnou mzdu,“ uvedla.

Předvolební kampaň

Často se skloňovalo také téma pozice České republiky v Evropské unie. Většinou zazníval názor, že země nevyužívala dostatečně své členství a často se zbytečně izolovala. Lídr ČSSD pro volby do Evropského parlamentu Jan Keller ale uvedl, že je potřeba se z této pozice dostat a na evropské úrovni řešit sociální problémy.

„Na jedné straně se hromadí obrovské peníze, které buď v lepším případě zahálejí a v horším případě jsou roztáčeny ve velice podivných spekulacích. Na druhé straně se hromadí lidé, kteří by chtěli pracovat, ale pro které práce není,“ jmenoval Keller současný problém. „Tento rozpor je možné vyřešit jen na půdorysu celé Evropské unie,“ uvedl.

Mezi posluchači, převážně lidmi ve středním věku a důchodci, si vysloužil potlesk. „Ten Keller je teda dobrej,“ ocenila jeho výstup jedna z přítomných žen.

Reklama

Výběr článků

Načítám