Hlavní obsah

Vojáci přiletí z Iráku později, měli poruchu

– PRAHA

Návrat českých vojenských policistů z jihoirácké Basry se zpožďuje. Může za to technická závada armádního speciálu Tu-154. Stroj, který měl na letišti v Praze-Kbelích přistát v šest ráno, má přiletět až těsně před polednem. Odlet z Basry se totiž kvůli technickým potížím o několik hodin opozdil. Odpoledne přiletí i čeští chemici z Atén.

Foto: Radim Kašpar

Seminář EET

Článek

Letadlem se vrací druhá část kontingentu vojenské policie, který na základně Šaíba a v policejní akademii v Az Zubajru školil místní iráckou policii. Čerství vojáci odletěli do Iráku před týdnem a ve středu.

Mise je zatím plánována do konce roku. Parlament ale bude rozhodovat o jejím prodloužení až do konce února 2005. V lednu jsou v Iráku plánovány volby a irácká administrativa i koaliční síly v zemi předpokládají zvyšující se napětí a útoky.

Drobné závady na letadlech ruské výroby Tu-154 nejsou výjimečné. Nefungující klimatizace v letadle na konci června o den zpozdila odlet části stejného kontingentu, který se nyní z Iráku vrací.

Přiletí i chemici z Řecka

Odpoledne pak na letišti v Praze-Ruzyni přistanou čeští vojenští chemici, kteří se starali o bezpečnost olympijských a paralympijských her v řeckých Aténách.

Angažmá českých protichemických specialistů a jejich kolegů z mnohonárodní jednotky v Řecku je v Severoatlantické alianci vysoce hodnoceno. Skupina, o jejíž vyslání požádala řecká vláda, byla jedinou alianční jednotkou, která střežila bezpečnost olympijských her přímo v Řecku.

Vojáci měli pohotovost na základně Chalkida severně od Atén, v zemi byli od počátku srpna.

Reklama

Výběr článků

Načítám