Hlavní obsah

Vnitro: Volby už jen v pátek a dostupnější volební průkazy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Návrh zákona o správě voleb představil minulý týden ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). Měl by změnit stávající model dvou volebních dnů a nahradit ho jedním – volby by tak probíhaly pouze v pátek. Návrh také počítá s možností zažádat si elektronicky o volební průkaz na kterémkoli volebním úřadě.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ilustrační foto

Článek

„V současné době je návrh dán k projednání legislativní radě vlády a moje ambice je, aby ještě v letošním roce nebo nejdéle v lednu 2023 byl zákon vládou projednán. Účinnost zákona předpokládáme k 1. lednu 2026,“ řekl ministr.

Na volbu by tak měli voliči patnáct hodin, namísto stávajících čtrnácti hodin rozložených do dvou dní. Současný systém Rakušan považuje za historický relikt, který v jiných evropských zemích už není zavedený. Zpochybňuje podle něj také otázku zabezpečení volební místnosti a schránky přes noc.

Dalším bodem, se kterým zákon dále počítá, souvisí s vytvořením informačního systému správy voleb, který bude obsahovat jednotný seznam voličů a okrskových volebních komisí, registr kandidátních listin a přinese možnost podávat kandidátní listiny prostřednictvím elektronického formuláře, který odstraní chybovost při předkládání kandidátek.

„Zhruba šest a půl tisíce radnic vede seznamy voličů. Vedou je izolovaně od svého okolí. To neumožňuje, aby volič mohl požádat o voličský průkaz v jakékoli obci. Sjednocený informační systém to změní a umožní. Toto propojení má potenciál i pro další zjednodušení jak pro voliče, tak další orgány,“ uvedl náměstek pro řízení sekce legislativy Petr Vokáč.

Voliči si tak budou moci zažádat o volební průkaz elektronicky na kterémkoli volebním úřadě, v případě komunálních voleb s ním budou moci nově hlasovat kdekoli v domovské obci, například v nemocnici.

Vytvoření systému podle Vokáče vyjde na 200 milionů korun, provozní náklady pak na 20 až 40 milionů korun ročně.

Volby poštou nebo online zatím ne

Ministr Rakušan zmínil také počínající debatu ke korespondenčnímu a online hlasování, která nejen v České republice, ale i v jiných zemích vyvolává vášnivé polemiky.

„Diskuse bude náročná a dlouhá. Zásadním protiargumentem bude, aby bylo možné zajistit, že kontraktní jednotlivec skutečně provedl hlasování za sebe a že tam nedochází k tomu, že by za něj hlasoval někdo jiný,“ uvedl Rakušan.

Dodal, že v zemích, kde se k tomuto kroku uchýlili, došlo ke zvýšení volební účasti zejména mladých lidí a k větší přehlednosti a jednoduchosti voleb. Vytvořil k tomu proto pracovní skupinu odborníků, která by se měla tématu věnovat. První jednání se uskuteční na konci listopadu a výstup se závěry od ní bude požadovat příští rok.

Reforma také počítá se zafixováním pevného termínu voleb do zastupitelstev obcí, krajů a do Senátu, což zabrání posunování termínu voleb směrem k létu. A se zjednodušením hlasovacích lístků pro senátní a prezidentské volby, v nichž současnou sadu nahradí jeden lístek se seznamem kandidátů. Ministr sdělil, že základní principy návrhu už probral s ostatními šéfy stran vládní koalice a proběhla na nich shoda.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám