Hlavní obsah

Vnitro udělalo z odvolaného ředitele šéfa dvou hotelů

Právo, Radim Vaculík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministerstvo vnitra a jím řízené organizace se dokážou o své zaměstnance dobře postarat i poté, kdy je sesadí z ředitelských funkcí. Příkladem je Milan Kocík, ještě donedávna ředitel příspěvkové organizace Zařízení služeb pro ministerstvo vnitra a někdejší šéf pražské cizinecké policie.

Článek

Přestože jej ministr vnitra Radek John (VV) odvolal loni 22. října kvůli podnikatelským aktivitám Kocíkova obchodního ředitele Ladislava Renče, sám Kocík v servisní organizaci vnitra nadále zůstává. A nemá se vůbec špatně. Řídí totiž hned dva hotely, které zařízení služeb patří.

Jeho nástupce v ředitelské funkci Tomáš Homola přeřadil Kocíka na post vedoucího hotelu Vltava v Červené nad Vltavou na Písecku a zároveň také hotelu Šumava v Kašperských Horách, nedaleko od Sušice. První z nich má tři a půl hvězdičky, druhý tři.

Oba jsou určeny pro rekreaci a školení nejen policistů, hasičů či civilních zaměstnanců resortu vnitra, ale i široké veřejnosti.

„Já nemám v rámci organizačních změn možnost mu dát výpověď. V momentě, kdy jsem do funkce nastoupil (listopad 2010), on byl dále v pracovním poměru, a protože jsem neměl místo provozního hotelu obsazeno, tak jsem mu ho v rámci kvalifikace vedoucího pracovníka nabídl,“ řekl Právu Homola.

Kocíkova pozice je podle něj marginální, o čtyři až pět stupňů nižší než předchozí post, navíc prý má ve srovnání s postem ředitele zařízení služeb také o dvacet procent nižší plat. V tomtéž duchu včera hovořil i ministr John.

John: Nemůže k penězům

„Ten člověk neuhlídal na zařízení služeb, aby se tam neplýtvalo, proto nastoupil do uvolněné funkce provozního jednoho rekreačního zařízení, kde nemá žádné pravomoci cokoli hlídat, kde nepodepisuje žádné faktury a nemá žádnou rozhodovací pravomoc o žádných financích,“ uvedl včera John. Podle něj o žádnou trafiku nejde.

Kocík Právu řekl, že například o nákupu zboží rozhoduje vedení zařízení služeb, které podepisuje smlouvy s dodavateli. On sám pak zboží pouze přebírá. Vedle toho podle svých slov organizuje práci personálu či se stará o naplněnost hotelů.

Ministrův náměstek Michal Moroz nicméně upozornil, že pokud právě probíhající vnitřní audit zjistí možnou osobní odpovědnost Kocíka při podepisování některých nevýhodných smluv v době, kdy byl ředitelem, bude muset skončit i v této pozici.

„Nemám se za co stydět, ve funkci ředitele jsem byl pouze rok. Za mě se neproinvestovaly miliardy, ale jen desítky miliónů. Nejsem si vědom nějakých závažných pochybení a zatím nevidím důvod vyklízet pole a odcházet,“ konstatoval Kocík.

Tvrdí, že nejproblematičtější zakázky se táhnou už několik let, kdy ještě ředitelem nebyl.

Manželka za rohem

Červená nad Vltavou a tamní rekreační zařízení se přitom zřejmě staly Kocíkově rodině osudnými. Jen zhruba tři kilometry od hotelu Vltava sídlí v katastru obce Jetětice školicí zařízení patřící policii. Jeho správcovou není nikdo jiný než Kocíkova manželka Jaroslava.

Do této pozice se dostala jako vítězka výběrového řízení v loňském roce, kdy ještě zařízení patřilo cizinecké policii a Kocíková byla její civilní zaměstnankyní. Od ledna už středisko přešlo pod policejní prezidium.

Jak ale Právo zjistilo z obchodního rejstříku, Kocíková zároveň podniká. Od roku 1995 je spolumajitelkou a také jednatelkou firmy MYO-STUDIO, což je prý kosmetický salón, i když v předmětu podnikání společnosti je i hostinská činnost.

Ředitel cizinecké policie Vladislav Husák v tom nevidí žádný střet zájmů, podnikání bylo podle něj Kocíkové oficiálně povoleno.

Jenže podle mluvčího policejního prezidia Jaroslava Ibeheje může Kocíková porušovat zákoník práce, protože jako občanský zaměstnanec nesmí být statutárním orgánem žádné právnické osoby provozující podnikatelskou činnost. A Kocíková jako jednatelka statutárním orgánem je.

Podle Ibeheje její případ „důsledně prošetří“ ředitel Správy logistického zařízení policejního prezidia a rozhodne, co s Kocíkovou dál. Možnosti jsou dvě – odchod z funkce jednatelky firmy nebo propuštění od policie, upřesnil Ibehej.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám