Hlavní obsah

Vlaky v okolí Prahy loni přepravily denně 160 tisíc lidí, před deseti lety to byla polovina

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Počet lidí, kteří v metropoli využijí železnici, setrvale roste. Loni ji během jednoho pracovního dne využilo 161 495 osob. Od roku 2016 tak počet lidí narostl zhruba o 40 000 cestujících. Plyne to ze statistik organizace Ropid, která organizuje pražskou MHD. I když počet cestujících stále roste, kapacity vlaků se zvyšují jen málo. Mnohé spoje tak ve špičkách jezdí přeplněné.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Nejvíce lidí využívá koridorovou trať z Prahy na Kolín. Vytíženy jsou rovněž úseky směrem na Benešov, Beroun, Nymburk, respektive Milovice a Kralupy nad Vltavou. Na všech výše uvedených překročil počet cestujících hranici 25 000 osob denně.

Nejvytíženější úseky
trať - úsek - směrpočet cestujících
011 Praha – Praha-Klánovice (-– Kolín)37 903
221 Praha – Praha-Uhříněves (– Benešov)34 886
171 Praha – Praha-Radotín (– Beroun)27 425
231 Praha – Praha-Horní Počernice (– Nymburk/Milovice)26 675
zdroj: Ropid

Proti situaci před deseti lety se počet cestujících zdvojnásobil. Meziroční nárůst představoval tři procenta. Většina lidí (59 procent) využívá jízdenky pražské integrované dopravy (PID).

Nádraží ve Vysočanech projde rekonstrukcí, trať z Prahy do Lysé čeká modernizace

Domácí

Nejvytíženějším terminálem v rámci PID je hlavní nádraží, které využilo 68 939 lidí. Následuje Masarykovo nádraží (34 650) a Smíchov (14 752).

Staniční síť se příští rok rozšíří o zastávky Eden a Zahradní Město. Plánována je i zastávka Rajská zahrada. S nárůstem počtu cestujících se zejména ve špičkách projevuje nedostatečná kapacita souprav i tratí. Těch totiž v porovnání s počtem cestujících přibylo minimálně.

Drahám přibyly tři miliony cestujících

Ekonomika

Systém pražských příměstských linek vznikl před čtvrt stoletím a v rámci železnice je označován písmenem S. Jsou do něj zapojeny i některé rychlíkové spoje.

Anketa

Jak se dostáváte do zaměstnání?
Chodím pěšky
5,8 %
MHD
68,1 %
Autem
20,3 %
Na kole
5,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 69 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám