Hlavní obsah

Vláda dá na stáže úředníků v EU 80 milionů korun

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na stáže zaměstnanců české státní správy v institucích Evropské unie od příštího roku půjde 80 milionů korun ročně. Schválila to ve středu vláda. Suma je o 20 milionů vyšší, než činil dosavadní příspěvek.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Premiér Petr Fiala

Článek

Česko podle premiéra Petra Fialy ve věci dlouho zaostávalo, výsledkem čehož je nižší zastoupení v institucích EU. „Hůře se nám potom pracuje s evropskou legislativou už ve fázi, kdy vzniká v jednotlivých orgánech,“ řekl Fiala.

Země má podle něj unikátní příležitost využít lidi se zkušenostmi z nedávného předsednictví v Radě EU.

„Daří se nám naplňovat strategii, zvyšovat početně zastoupení občanů v Evropské komisi a dalších orgánech, ale nejsme zastoupeni tak, jak bychom si představovali,“ dodal Fiala.

V unijních institucích podle ministerstva zahraničí pracují stovky Čechů. Jen v Evropské komisi, která je největším orgánem, jich před devíti lety bylo 459, tedy 1,9 procenta. Unijní exekutiva ovšem pro ČR stanovila cíl na úrovni 3,1 procenta, přičemž aktuální podíl je nižší než v roce 2014, řekla v prosinci diplomatka Linda Messias.

Úřady na nic? Zadlužený stát jich má mnoho

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám