Hlavní obsah

Vláda chce práci pro lidi nad 50 let, zavede slevy na sociálním pojištění

Právo, Pavel Karban

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Slevy na sociálním pojištění pro lidi v předdůchodovém věku, dlouhodobě nezaměstnané, absolventy nebo matky po rodičovské dovolené by rád zavedl premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Řekl to v pondělí při návštěvě Moravskoslezského kraje.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Premiér Bohuslav Sobotka při návštěvě Moravskoslezského kraje

Článek

„Je evidentní, že skoro 40 procent nezaměstnaných v Moravskoslezském kraji tvoří lidé starší 50 let. To je velmi nepříjemná situace, a ono to souvisí s tím, jak se postupně prodlužuje věk odchodu do důchodu,“ uvedl s tím, že pomyslnou pomocnou ruku by mohly podat programy zaměstnanosti orientované na lidi v předdůchodovém věku.

„A naše vláda takové programy připravuje – včetně toho, že chceme zavést slevu na sociálním pojištění pro lidi v předdůchodovém věku. Myslím si, že to je lepší řešení z hlediska stability státního rozpočtu než se vracet k předčasným penzím pro některé zaměstnanecké kategorie,“ poznamenal v souvislosti s otázkou znovuzavedení hornických penzí.

Opatření by se mohlo rozšířit

Premiér řekl, že vláda je připravena pustit se do určitého snížení sociálního pojištění pro obyvatele v předdůchodovém věku. „Stejně tak bychom rádi snížili u dlouhodobě nezaměstnaných, absolventů nebo matek po rodičovské dovolené platby sociálního pojištění,“ prohlásil.

Právě Moravskoslezský kraj by mohl být regionem, kde by vláda mohla tento systém pilotně vyzkoušet. „Začít bychom mohli co nejdříve,“ dodal Sobotka.

Sobotka se sešel také se zástupci odborových svazů, úřadu práce, ministerstva průmyslu a obchodu, CzechInvestu i zástupci Moravskoslezského paktu zaměstnanosti. Jeho odpolední program počítá s návštěvou Karviné a tamní připravované průmyslové zóny Nad Barborou, návštěvou Bohumína a také automobilky Hyundai v Nošovicích.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám